Nekoliko korisnih IT navika

Rad za računarom

Nekoliko korisnih IT navika

Internet i nove tehnologije su sve prisutnije u našim svakodnevnom životu. Ponekad ih koristimo za stvari kao što su čitanje i pretraživanja vesti i vremenske prognoze, upoređivanja cena proizvoda koje smo planirali da kupimo, a ponekad i da naučimo neku novu veštinu.

U koje god svrhe da ih koristimo, potrebno je da to činimo na pravi način. Evo naših saveta vezanih za to.

Vodite računa o podešavanjima vezanim za privatnost na sajtovima koje koristite

U jednom od naših prethodnih tekstova smo vam govorili o tome koliko je značajno da vodite računa o privatnosti na internetu. Jedan od načina da to zaista i učinite je da povremeno proveravate uslove korišćenja i politiku privatnosti sajtova na kojima imate profil, i svoja podešavanja na njima.

Pre kupovine bilo koje tehnologije, pročitajte recenzije, utiske korisnika, i uporedite cene

Možda ste u nekom YouTube klipu videli tastaturu ili miš koji izgleda veoma dobro, i odmah ste poželeli da ga kupite. Međutim, pre nego što otrčite u najbližu prodavnicu računarske opreme, na internetu istražite proizvod koji vam se dopao. Posetite sajt proizvođača, i pročitajte opis proizvoda. Pogledajte šta su to ostali vlasnici pohvalili, a šta zamerili tom proizvodu, da li postoji jeftinija (a podjednako dobra) zamena, po kojim se cenama može naći, itd.

Organizujte svoje fajlove i foldere na logičan način

Verovatno ne postoje korisnici koji u svojim računarima nemaju fotografije, filmove, serije, ili porodične snimke, pesme, video igre, programe različite namene, tekstualne fajlove sa kratkim zabeleškama, i slično. Pošto se broj takvih fajlova vremenom samo povećava, postaje sve teže da se pronađe željeni fajl ili folder.

Zbog toga je potrebno da se svi fajlovi i folderi na neki način razvrstaju i organizuju. Iako je sam način organizacije fajlova i foldera individualna stvar, potrebno je da bude logičan onome ko ga pravi. Recimo, jedan od načina razvrstavanja foldera i fajlova mogao bi da bude ovakav:

  • Instalacije (ovde bi se nalazile instalacije programa)
  • Igre (u ovom folderu bi se nalazile instalirane igre, razvrstane po svojim folderima – Minecraft, Roblox, Portal, i tako dalje)
  • Muzika
  • Video (sa folderima Filmovi, Serije, Tutorijali)
  • Fotografije

 

Redovno pravite rezervne kopije važnih fajlova

Naravno, pored pravilne organizacije fajlova i foldera, preporučujemo vam da sve važne fajlove smeštate na drugu particiju, ukoliko postoji na vašem računaru. Ukoliko vaš računar poseduje samo jednu particiju, uvek možete da važne fajlove postavite na internet. Na raspolaganju vam je mnogo servisa, a mi vam preporučujemo najpoznatije – Google Drive i Dropbox. Pošto instalirate potrebne programe, dovoljno je da podesite učestalost prebacivanja fajlova na internet, kako biste započeli sa automatskim pravljenjem rezervnih kopija.

Vodite računa o tome koje linkove otvarate i šta preuzimate sa interneta

Ne postoji korisnik računara koji nije čuo za viruse, ali malo njih zna razliku između virusa, trojanaca, ransomwarea, spywarea, i drugih zloćudnih programa. No, koliko god da ih ima, i kakva god da im je namena, zajedničko im je to da prave probleme.Zbog toga je potrebno da se upoznajete sa načinima zaštite vašeg računara od ovakvih pretnji.

Zaštitite kućnu mrežu, i izbegavajte korišćenje otvorenih i nepoznatih Wi-Fi mreža

O ovome je već bilo reči u jednom od naših prethodnih tekstova. Na ovom mestu ćemo samo napomenuti da, bez obzira na to koliko vam u nekom trenutku Fejsbuk bio neophodan, nemojte rizikovati logovanje na svoj profil preko nepoznate mreže, jer time dovodite sebe u situaciju da neko, bez imalo muke, dođe do podataka za logovanje na vaš profil.

Ne nasedajte na lažne emailove

„Dobili ste 10.000$!“ „Vi ste naš 1000. posetilac!“ „Osvojili ste krstarenje u Mediteranu!“ Zvuči primamljivo, ali je sigurno daleko od istine. Naravno, prevare nisu uvek ovako očigledne. Ako vam neko nepoznat pošalje email, potražite tu e-mail adresu na internetu. Zapitajte se odakle toj osobi vaša email adresa. Ako email sadrži linkove ili priloge, ne otvarajte ih. Umesto toga, napravite email filtere, i obrišite sumnjivi email.

Savladajte naprednu Gugl pretragu

Neki od naših dosadašnjih saveta su se oslanjali na pretraživanje interneta. Ukoliko smo nedovoljno precizni prilikom pretrage, čeka nas mukotrpno pregledanje velikog broja rezultata pretrage, dok ne pronađemo ono što nam je potrebno. Budući da je gubitak vremena nešto što ne može da se nadoknadi, preporučujemo vam da savladate naprednu Gugl pretragu.

To su bili naši saveti za danas. Smatrate li da smo nešto propustili? Postoji li neko pravilo kog se pridržavate prilikom korišćenja računara, a koje nismo pomenuli?