Kada bi trebalo da posumnjate da ste hakovani

Mladić sa kapuljačom upire rukom ka ekranu

Kada bi trebalo da posumnjate da ste hakovani

Preuzimanje igara sa interneta, veliki broj instaliranih programa sumnjivog porekla, sajtovi sa onlajn igrama, mnogo instaliranih toolbarova i add-ona u vašem browseru – sve to može da od vašeg računara napravi igračku za hakere.

Kako možete da prepoznate znake da sa vašim računarom nešto nije u redu?

Prvi signal za uzbunu mogao bi da bude usporavanje rada vašeg računara.

Razlog za usporavanje rada računara je u nekim situacijama očigledan. Recimo, istovremeno ste pokrenuli nekoliko zahtevnih programa, a svaki od njih traži RAM i pristup procesoru, kako bi mogao da radi normalno. Pa kad na to dodate da računar ima malo RAM (na primer, 1 ili 2 GB), i neki procesor starije generacije, jasno je zašto računar radi sporije, ili se povremeno ukoči.

Međutim, ako je vaš računar do tad radio sasvim normalno, pa je odjednom počeo da usporava sa radom, moguće je da se u pozadini pokrenuo neki zloćudni program. Ako isto počne da se dešava i sa internet konekcijom (a ne gledate nikakav video ili preuzimate nešto sa interneta), eto dodatnih razloga za sumnju.

Drugi simptom, donekle nalik prvom, je neobično ponašanje vašeg računara – strelica miša se povremeno pomera sama od sebe, računar uvek usporeno otvara elektronsku poštu ili vas sporo uloguje na neki od vaših profila na društvenim mrežama.

Kao i kod prvog, i ovde postoje sasvim opravdani razlozi za ovakvo ponašanje računara – baš u tom trenutku se pokrenulo antivirus skeniranje računara, ili ste pokrenuli update operativnog sistem. Ali, ako se ovakvo ponašanje računara često ponavlja, i to uvek pod istim uslovima, najverovatnije ste računar zarazili nekim nezvanim gostom.

Treći signal je pojava novih, nepoznatih stvari, za koje niste sigurni kad ste ih dodali. To mogu da budu  prečice na Desktopu ili Taskbaru, koje pokreću vama nepoznate programe, ili naizgled ne rade ništa, ali mogu da budu i promene u vašem browseru – novi homepage, novi default search engine, preusmerenja na sajtove koje ranije niste posećivali, i slično.

Četvrti znak je zaustavljen antivirus program (ukoliko imate instaliran neki antivirus program) – antivirus programi bi trebalo da stalno rade (osim ako ih niste sami zaustavili). Ako pokušate da ga pokrenete, i ne uspete, i to može da vam signalizira da u vašem računaru postoji neki zloćudni program.

Peti znak za uzbunu je sve sporije isključivanje računara. Naravno, i u ovom slučaju mogu da postoje normalni razlozi – pokrenuli ste preveliki broj zahtevnih programa, započeli ste update operativnog sistema, i slično. Ali, ako svega toga nema, a računar se ipak sporo isključuje, moguće je da se to dešava zbog nekog malwarea – ako vas je neko hakovao, neće da vam dozvoli da isključite računar, pre nego što završi sa onim što je započeo (krađa vaših fajlova, korišćenje vašeg računara da sa njega izvrši napad na neki sajt, i mnoge druge neprijatnosti).

Naravno, uvek možete da trenutno isključite računar, ali to može i ozbiljno da ga ošteti.

Ukoliko vaš računar pokazuje ove simptome, prva stvar koju bi trebalo da uradite je da instalirate neki antivirus i anti-malware program. Ako i posle skeniranja i čišćenja ne dođe do poboljšanja u radu računara, savetujemo vam da se za pomoć obratite nekom od prijatelja ili poznanika. Ako čak ni to ne pomogne, sledi formatiranje hard diska i brisanje svega sa računara. Zbog toga, da ne biste sebe doveli u tu situaciju, vodite računa o tome šta instalirate , preuzimate sa interneta, i kako se ponašate na internetu.