Nekoliko načina da ubrzate rad svog računara

Devojka koja sedi ispred računara

Nekoliko načina da ubrzate rad svog računara

 

Uvreženo je mišljenje da računar posle određenog vremena jednostavno mora da uspori sa radom i da je to prosto neminovnost sa kojom se moramo suočiti. Bitno je da, kada nastupe ovakvi problemi, odnosno kada vaš računar počne da radi sve sporije, problemu pristupite bez  straha. Nemojte se ustručavati da restartujete svoj računar ukoliko vidite da ne radi kako bi trebalo. To često bude od velike pomoći u ovakvim situacijama.

Često je problem usporavanja to što neki od programa koristi možda i 99% raspoloživih kapaciteta, jer spada u takozvane “zahtevne programe”. Da bi to otkrili, otvorite Task Manager desnim klikom na taskbar. Pregledajte CPU, Memory ili Disk menije kako bi istražili i eventualno pronašli koji su to programi i aplikacije koje vam usporavaju kompjuter. Ukoliko se ne radi o sistemskim programima, možete ih i na licu mesta primorati da se zaustavie klikom na opciju End Task.

Mnoge aplikacije se pokreću prilikom pokretanja računara i nastavljaju da rade u pozadini, ali ostaju sakrivene iza strelice u donjem desnom uglu ekrana.

Windows koristi i dosta animacija koje takođe u izvesnoj meri usporavaju vaš rad. Da to onemogućite, pritisnite Windows Key+X ili desni klik na Start dugme i izaberite opciju System. Kliknite na Advanced System Settings, zatim podesite performanse. Izaberite podešavanje za najbolje performanse.

Neretko je razlog usporavanja prisustvo neželjenih programa koji rade u pozadini. To ne moraju uvek da budu virusi u bukvalnom smislu te reči, već i neki programi koji se “ušunjaju” u vaš računar prilikom instaliranja nekih drugih softvera, a sasvim sigurno ih niste želeli. Da biste bili sasvim sigurni skenirajte kompjuter nekim antivirus programom.

U nekim slučajevima defragmentacija je nešto što je vašem računaru potrebno kako bi radio brže, ili je pak potrebno da deinstalirate programe koje više ne koristite.  

Isprobajte neki od ovih saveta, ukoliko primećujete da i vaš računar ne funkcioniše kako bi trebalo. Nadamo se da će vam biti od koristi.