YouTube – kratka istorija

YouTube screenshot

YouTube – kratka istorija

Po raznovrsnosti i obilju sadržaja koje nudi, YouTube je svakako bez premca. Želite da se nasmejete, da naučite nešto novo, ili da pogledate kako izgleda neka video igra koju biste da odigrate? YouTube svakako može da vam ponudi to što tražite. Međutim, da li ste nekad razmišljali o tome kako je YouTube postao drugi najposećeniji sajt na svetu, sa preko milijardu i po jedinstvenih posetilaca svakog dana?

Sve je počelo 2005. godine. Trojica prijatelja – Chad Hurley, Steve Chan, i Jawed Karim – su primetili da na internetu ne postoji sajt na kome obični korisnici lako mogu da podele svoje video snimke sa celim svetom. Registrovali su domen www.youtube.com, 14. februara 2005. godine, a prvi video je postavljen dva meseca posle toga.

Ubrzo su usledila i prva velika poboljšanja na sajtu – dodata je mogućnost ubacivanja YouTube videa (embedding) na bilo koji drugi sajt, stranica sa najboljim video snimcima, mogućnost pravljenja plejlisti, pregleda videa preko celog ekrana (fullscreen mode), i mogućnost dobijanja obaveštenja o novim klipovima na omiljenim kanalima. Trud, ulaganje u sajt, i dobra ideja, doveli su prvog velikog investitora, firmu Sequoia Capital. YouTube je time dobio dovoljno novca da poboljša svoje servere, protok, i kvalitet usluge koju nudi svojim posetiocima.

Pored novca, stalna poboljšanja (u 2006: mogućnost uploada snimaka direktno sa mobilnog telefona, mogućnost postavljanja video odgovora na klipove drugih korisnika, personalizovane profilne stranice, istorija pregleda) dovode i nove korisnike. Prema procenama, tokom jula 2006. godine, YouTube je beležio u proseku 100 miliona dnevnih pregleda video snimaka. Tokom iste godine, YouTube je posećivalo oko 20 miliona ljudi svakog meseca. A iza svega je stojalo samo 65 zaposlenih.

Ovi zapanjujući rezultati nisu ostali nezapaženi – Google je prepoznao potencijal koji YouTube ima, pa ga je kupio za nešto više od milijardu i 650 miliona dolara.

U 2007. godini dogodila se jedna veoma značajna novina – YouTube je uveo Partner program. Na taj način je običnim korisnicima omogućeno da od svog hobija mogu pristojno da zarade, i napuste poslove kojima su se do tada bavili. Pošto je taj novac morao odnekud morao da dođe, YouTube je uveo prve reklame, u vidu polu-providnih banera koji su se pojavljivali u donjem delu video klipova. Od ostalih novina (koje su se održale do danas), pomenućemo i godišnje YouTube nagrade za najbolje video snimke, po oceni YouTube zajednice.

Naredne tri godine – 2008, 2009, i 2010 – donele su još novina. Upload kvalitetnijih video snimaka (najpre rezolucije 480p, pa 720p, potom 1080p, i na kraju fantastični 4K), automatsko prepoznavanje govora, i novi like / dislike sistem ocenjivanja snimaka, i mogućnost online iznajmljivanja i gledanja filmova. Naravno, sve ovo je donelo nove korisnike, i povećalo popularnost sajta.

Kasnije godine su donele spajanje sa Google Video servisom, mogućnost uploada snimaka sa 60 frejmova u sekundi, upload 360º klipova, YouTube Red video servis sa premijum sadržajima, i mnogo toga drugog. Pored ovih novina, YouTube je stalno radio i na promeni svog dizajna, a zahvaljujući YouTube korisniku 4096, možemo da vidimo kako se YouTube menjao od 2005. godine, pa do danas.

Zahvaljujući ogromnom broju korisnika, i raznovrsnosti sadržaja koji se na njemu može pronaći, YouTube je postao nezaobilazna stanica za svakog internet surfera. Da li će to i ostati, i šta će nam novo prirediti u budućnosti, ostaje da se vidi. :)