Web programiranje i Web dizajniranje

dizajn_programiranje

Web programiranje i Web dizajniranje

 

Kada se govori o pravljenju web sajtova, navode se web dizajneri i web programeri kao stručnjaci koji su odgovorni za njihovo kreiranje. Međutim, iako i jedni i drugi imaju važnu ulogu u pravljenju web sajtova, ovi stručnjaci ne rade iste stvari.

Web dizajner smišlja ideju kompletnog sajta i to kako bi on trebao da izgleda. On nije samo onaj ko “crta” sajt, već kreator koji se stara za kompletan korisnički doživljaj.

web_design

Dizajner se trudi da napravi originalno i funkcionalno delo, koje će se posetiocima sajta odmah svideti i na koje će se oni stalno vraćati. Zbog toga su kvalitetni dizajneri odlično plaćeni.

Za web dizajnere bitno je da se u svom poslu oslanjaju na kreativnost, maštu i umetnost. Za njih je ključno da poznaju kompjuterske alate kao što su Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, kao i savremene web tehnologije HTML, CSS, JavaScript.

Web programeri su oni zbog kojih je sajt “živ”.

Najjednostavnije objašnjenje ove profesije jeste da su web programeri zaslužni za razvoj sajtova i aplikacija na webu, odnosno za normalno funkcionisanje svih njihovih elemenata. Međutim, web programiranje je više od toga.

Web programeri su fokusirani na sve ono što nije vidljivo golim okom na sajtu, kao što su obrada podataka, rad sa fajlovima i mnoge druge kalkulacije.

Web programiranje se deli na front-end development, odnosno programiranje na strani klijenta i na back-end development, programiranje na strani servera. Svaka od ove dve oblasti zahteva posebnu grupu znanja.

Da bi se započela karijera web programera, potrebno je da se poznaju skriptni jezici HTML, CSS, JavaScript kao i mnoge druge tehnike.

Zanimljivo je takođe da ova IT zanimanja nisu rezervisana samo za muškarce, već i devojke sve češće postaju uspešni web developeri i dizajneri.

Sajtovi su neophodni svima, i to ne bilo kakvi, već oni koji mogu poneti epitet najmodernijih. Zato je kreiranje novih web stranica i redizajn starih postao posao kome su uvek potrebni školovani stručnjaci. Drugim rečima, web dizajneri i web programeri ne moraju da brinu hoće li pronaći odgovorajuće radno mesto, a osim toga, nudi im se prilika i za rad na freelance projektima od kuće.

Do najtraženijih znanja moguće je doći kroz tradicionalnu nastavu ili putem online učenja. Nakon toga, bićete spremni da i sami kreirate najmodernije sajtove.Programiranje