Učenje je zabavno, bitan je stil!

Deca i ucenje

Učenje je zabavno, bitan je stil!

 

Sva deca mogu uspešno da uče ukoliko su podučavana i uče u skladu sa njihovim stilom učenja. Njihov potencijal je neograničen. Postoje jednostavne tehnike i metode za prevazilaženje izazova u učenju.

Kada se otklone mentalne blokade i kada deca nauče kako da uče, postižu mnogo bolje rezultate u školi. Fokus i koncentracija se poboljšavaju, memorija je bolja a samopouzdanje i zadovoljstvo raste. Ne uče sva deca na isti način, zato se razlikuju nekoliko stilova učenje i to: vizelni, auditivni i kinestetički.

Kako da prepoznate da li je vaše dete vizuelni, auditivni ili kinestetički tip učenika?

Vizuelni stil uičenja predstavlja primarno razmišljanje u slikama. Stvarnost doživljavaju putem čula vida. Posmatraju sve pažljivo i pamte ono što su videli. Izraz lica i govor tela zapažaju, brzo pričaju te ih morate usporiti kako bi ih razumeli.

Savet – Vizuelni tipovi će najbolje učiti pomoću slika, boja, dijagrama, grafikona, crteža, filmova. Lakše pamte ono što su pročitali nego ono što su čuli, i dosta im pomaže podvlačenje teksta različitim bojama. Ne treba im puno objašnjavati jer ne vole detalje. Dovoljno im je pokazati sliku jer ukoliko im se previše objašnjava, pažnja će im biti podeljena i tada neće najbolje razumeti.

Auditivni stil učenja čini razmišljanje u zvukovima, obraća se pažnja na zvuk. Ovakvi tipovi stvarnosto doživljavaju uz pomoć čula sluha. Vole muziku i vole da prave buku. Prija im da razgovaraju sa svojim prijateljima i uvek će se radije opredeliti za razgovor u odnosu na pisanje poruka. Govore polako jer biraju reči jer su im izuzetno važne.

Savet – Auditivni tipovi će najbolje učiti dok slušaju, izgovaraju reči naglas ili u sebi. Bolje će zapatmiti ono što su čuli nego ono što su pročitali. Prija im da uče u grupi, sa prijateljima, čak i slušanje muzike u toku učenja može doprineti boljem pamćenju.

Kinestetički stil učenja predstavlja učenje kroz iskustvo i praktičan rad. Razmišljaju koristeći sećanja. Mogu biti vrlo aktivni, uživaju u sportu i sedenje im teško pada. Oni zapravo najsporije obrađuju informacije i potrebno im je dosta vremena da daju odgovor. Međutim ukoliko im date dovoljno vremena i ne požurujete ih dobićete kvalitetan odgovor.

Savet – Kinestetički tipovi uče kroz iskustvo. Dopada im se interaktivno učenje preko kompjutera. Često im prija da dok uče šetaju i kreću se jer im to pomaže da održe fokus. Za ove tipove je najbolje da uče u kraćim intervalima odnosno da češće prave pauze od najviše 30 minuta.

Učenje treba biti zabavno, jer se tako poboljšava kvalitet učenja i kvantitet naučenog. Važno je u deci probuditi radoznalost i ljubav prema učenju.