Šta sve može Blender?

sta-sve-moze-blender

Šta sve može Blender?

Šta sve može Blender clanak11aAko volite da gledate animirane filmove, onda ste svakako primetili da se danas većina njih pravi pomoću računara. Bilo da se radi o video montaži, specijalnim efektima u filmovima, ili pravljenju likova i okruženja u kojem će se ti likovi naći, današnje filmadžije ne mogu da zamisle svoj posao bez računara i nekog programa za 3D modeliranje. Postoji mnogo programa koji mogu da posluže za stvaranje i animiranje 3D modela, i obično su veoma skupi. Međutim, postoje i besplatni programi kao što je Blender.

Tvorac Blendera je Ton Rosendal (Ton Roosendaal). Rosendal je napravio Blender krajem devedesetih godina prošlog veka, za holandski studio Neo Geo. U septembru 2002. godine, Ton Rosendal je odlučio da Blender pretvori u open-source program. Na taj način, Blender je postao potpuno besplatan i dostupan svima, a o njegovom daljem razvoju starali su se svi korisnici interneta koji su to želeli. Upravo je ta otvorenost Blendera doprinela njegovom pretvaranju u ozbiljan program, koji su, pored običnih korisnika, koristile i velike filmske kompanije, poput Sonija (za delove filma Spajdermen 2). Pored njih, Blender je koristila i američka svemirska agencija, NASA, za pravljenje 3D modela svemirskih letelica.

Blender je program koji ne zauzima mnogo mesta na hard disku, i koji možete da preuzmete sa zvaničnog sajta. Ovaj program možete da koristite za pravljenje realističnih 3D modela i slika na osnovu njih, a ako vam je dostupan 3D štampač, svoje 3D modele možete i da odštampate, i vidite kako izgledaju uživo. Takođe, Blender može da se koristi za izradu 3D animacija i video introa, pravljenje igara, i video montažu. Pošto 3D modeliranje predstavlja hobi koji je veoma zabavan, ali i zahteva mnogo strpljenja i vremena, postoje korisnici Blendera koji se bave samo izradom modela. S druge strane, postoje i oni korisnici koji vole da prave introe, pa se posvećuju samo tome. Pored njih, postoje i ljudi koji koriste Blender za pravljenje animiranih filmova.

Šta sve može Blender clanak11bNa internetu postoji mnogo tutorijala na engleskom jeziku, iz kojih možete da naučite da pravite svoje 3D modele u Blenderu. Ako vam engleski jezik nije jača strana, ili jednostavno više volite da učite uživo, uvek možete da dođete u Smile školicu, gde ćemo vas naučiti kako da radite u Blenderu.

Za kraj, posetite galeriju sajta blenderartists.org, i pogledajte kakvi sve modeli mogu da se naprave u Blenderu. Da li biste primetili da se radi o 3D modelima da vam nismo rekli?