Pretražite lokalnu biblioteku preko vašeg računara

Screenshot početne strane sajta vbs.rs

Pretražite lokalnu biblioteku preko vašeg računara

Danas ćete da naučite kako da preko interneta saznate da li vaša lokalna biblioteka u svom fondu ima knjigu koju želite da pročitate, i da li ima slobodnih primeraka koje možete da pozajmite. Najpre ćemo da posetimo Virtuelnu biblioteku Srbije (VBS). Ukoliko na vašem računaru nemate instaliranu ćiriličnu tastaturu, u gornjem desnom delu početne strane možete da promenite pismo iz ćirilice u latinicu.

Izbor pisma i jezika

Pošto to učinite, kliknite na link Lista svih biblioteka.

02-VBS-Izlistavanje biblioteka

Otvoriće se stranica sa spiskom svih biblioteka, pa nam preostaje da potražimo onu koja nas zanima. Mi ćemo potražiti jagodinsku biblioteku, i to tako što ćemo u polje za pretragu ukucati Jagodina. Naravno, ukoliko stanujete u nekom drugom gradu, potrebno je da unesete ime vašeg grada.

Traganje za gradskom bibliotekom

Pojavila su se dva rezultata – biblioteka Pedagoškog fakulteta, i Narodna biblioteka. Nas zanima Narodna (gradska) biblioteka, pa ćemo da kliknemo na nju. Ukoliko u vašem gradu postoji više od jedne gradske biblioteke, na spisku pronađite onu čiji ste član.

Izbor biblioteke sa spiska.

Kada kliknemo na našu biblioteku, otvoriće se strana na kojoj biramo odeljenje koje ćemo da pretražujemo. Ako niste sigurni na kom je odeljenju knjiga koju želite da pozajmite, preporučujemo vam da kliknete na link Sva odeljenja. A ako ste sigurni da je knjiga koju tražite na dečjem odeljenju, kliknite na taj link.

Izbor odeljenja za pretragu.

Pošto nam se otvori stranica za pretragu knjiga, unećemo naziv knjige koju tražimo. Naravno, možete da pretražujete i po drugim parametrima, kao što su ime autora, godina izdavanja, izdavač, ključna reč, jezik na kojem je knjiga izvorno napisana, originalni naslov, i tome slično. Za potrebe ovog teksta, odlučili smo se da potražimo trilogiju Gospodar prstenova, pa ćemo to i da ukucamo u odgovarajuće polje, a potom da kliknemo na dugme Pretraži.

Pretraga VBS po nazivu knjige.
Rezultati pretrage baze VBS.

Kao što vidite, u fondu naše biblioteke postoji knjiga koju smo tražili. Hajdemo da pogledamo da li trenutno ima slobodnih primeraka koje možemo da pozajmimo. Kliknućemo na treći rezultat, Gospodar prstenova. Deo 1, Družina prstena.

Status knjige - slobodna za pozajmicu, izdata, dostupna samo u čitaonici.

Vidimo da se na dečjem odeljenju nalaze dva primerka prvog dela Gospodara prstenova. Jedan je već zauzet, dok drugi možemo slobodno da pozajmimo (ukoliko nas neko ne prestigne :)).

I to je sve, bar kad je reč o pretraživanju Virtuelne biblioteke Srbije. :) Na vama je da odete do svoje biblioteke, i pozajmite ono što biste da čitate.