Prednosti učenja stranog jezika

Učenje stranih jezika

Prednosti učenja stranog jezika

Pored očiglednih koristi učenja stranog jezika, kao što je upoznavanje kultura, lično napredovanje, opšte nematerijalno bogatstvo, sam proces učenja stimuliše razne funkcije našeg mozga. A eto i još jednog načina da se vreme za kompjuterom i internetom provede kvalitetno i zanimljivo.

Aktivnosti u mozgu kod dece koja govore dva jezika su izraženija u predelu koji se odnosi na izvršenje funkcija, a koji upravlja zadacima kao što su rešavanje problema i podeljena pažnja. Sve ove prednosti proističu iz poboljšane sposobnosti fokusiranja i koncentracije koju postižemo pri učenju jezika.

Zahvaljujući internetu, televiziji i ostalim sredstvima javnog informisanja, danas se mogu učiti strani jezici iz udobne fotelje našeg doma. Gledanje video snimaka, filmova, slušanje muzike, čitanje knjiga i časopisa na jeziku koji učite dodatno doprinosi poboljšanju znanja.

Učenjem stranog jezika upoznajemo se sa kulturom zemlje i ljudima koji u njoj žive. Međutim, poznavanje stranih jezika postaje neophodna stvar za razvoj mnogih veština i karijere.

Deca kroz učenje stranog jezika postaju:

Bolji slušaoci

Dete koje govori dva jezika bolje predstavlja namere i potrebe prijatelja, sutradan profesora, poslodavca i td. I ovo je jedna veoma vredna veština u mnogim situacijama.

Razvijaju kreativnost

Svaki pokušaj upotrebe stranog jezika je vežba kreativnosti. Upotreba drugog jezika zahteva trud koji stimuliše tečnost, razradu, originalnost, fleksibilnost, dosetljivost što se meri u testovima kreativnosti. Samim tim se poboljšava sposobnost planiranja, radne memorija, kognitivne fleksibilnosti.

Imaju oštriji um

Učenjem drugog stranog jezika ojačava se izvršni kontrloni centar mozga. Pošto upotreba stranog jezika nalaže jak režim vežbe za ovaj centar, ona ga prirodni čini jačim i efikasnijim.

Donose pametnije odluke

Razmišljanje na stranom jeziku podstiče dublje razmišljanje u odnosu na one koji se služe isključivo maternjim. Pretpostavlja se da je to zato što na maternjem jeziku često razmišljamo emotivno, instiktivno, i uzimamo stvari zdravo za gotovo. Na stranom jeziku je to drugačije jer iz opreza se uključuje centar za logiku što može da dovede do boljih odluka.

Zato, ukoliko do sada o ovoj temi niste razmišljali, vreme je da počnete sa decom da brojite ili pevata i na nekom stranom jeziku. Može samo doprineti boljem razvoju i još boljoj zabavi. Kako vam se to čini?