Podstaknite produktivnost i odgovornost kod dece

Deca i produktivnost

Podstaknite produktivnost i odgovornost kod dece

 

Deca često imaju krize da istraju u određenim zadacima. Kako im roditelji mogu pomoći da postignu ciljeve?

Univerzalan način za podsticanje dece da ostanu motivisana i produktivna ne postoji. Strategije variraju u zavisnosti od uzrasta, okolnosti, lakoće ili težine zadataka ili određenog cilja, prirode deteta i koliko je ono spremno da se bori sa naporima i rešavanjima problema.

Odgovornost je jedna od najvažnijih veština koje vaše dete može naučiti. Ona utiče na sve aspekte života, utiče na sposobnost deteta da stvori prijatelje, da bude uspešno u školi i u budućoj karijeri. Većina roditelja razume važnost produktivnosti i odgovornosti kod dece, ali, nisu sigurni kako da decu nauče toj veštini.

Delimo sa vama nekoliko smernica koje vam mogu pomoći da podstaknete kod dece motivaciju, organizaciju, istrajnost i produktivnost:

Deca najbolje uče kada se zabavljaju. Igre uče decu da životne veštine ne moraju biti dosadne i ohrabruju ih da razmišljaju o problemima na jedinstven način.

Takmičenje

Deca vole da se takmiče sa bratom, sestrom, prijateljima, i tada čak najdosadnije obaveze se mogu pretvoriti u igru kada dodate konkurentsku prednost. Pokušajte dati detetu određeno vreme za završetak zadatka. Izjava kao što je: Ko god odloži najviše posuđa za 10 minuta, može ostati duže budan! Ili, ko prvi očisti svoju sobu on je pobednik! Ti zadaci koji su bili dosadni deci odjednom mogu postati zabavna porodična aktivnost.

Igre za rešavanje problema

Deca su kreativni mislioci koji, kada dobiju šansu mogu pronaći jedinstveno rešenje problema. Oni posebno vole kada mogu svoje znanje pokazati odraslima i razmišljati o stvarima koje odrasli nisu mogli. Pokušajte predstaviti porodični problem deci. Na primer, ako imate problem da deca ne vode brigu o vašem psu, recite im: Lunja mora biti istreniran za život u kući. Ko god pronađe najbolje rešenje za kratku obuku psa, može celu nedelju ići kasno na spavanje. Dete će se odjednom zanimati za taj zadatak, iako ranije nije imalo interesa za isti.

Sistem nagrađivanja

Dečiji psiholozi su otkrili da je nagrađivanje dobrog ponašanja mnogo efikasnije nego kažnjavanje lošeg ponašanja. Ako postoji određeno ponašanje kod vaše dece koje želite poboljšati, jednostavno postavite grafikon na fižider i dajte detetu nalepnicu svaki put kada ono uradi dobru stvar. Kada je grafikon pun, dobija posebnu nagradu kao što je igračka, prodični izlet ili šta god je dobra motivacija po vašem izboru u tom trenutku.

Nauči roditelje

Deca žele više od bilo čega drugog da imaju iste privilegije kao i odrasli. Oni vole da budu tretirani kao odrasli i radiće sve da se njihova mišljenja poštuju. Ovo možete iskoristiti tako što ćete ohrabrivanjem deteta naučiti dete odgovornosti. Postavite određeni problem i zamolite da istražuje rešenje. Podstaknite dete da napravi prezentaciju kako bi to prikazala celoj porodici.

U tuđim cipelama

Empatija je sposobnost da se postavite u nečije tuđe cipele i predvidite kako bi se taj neko osećao u nekoj situaciji ili kako se trenutno oseća. Podstiče odgovornost prema drugima i zdravo poštovanje pravila. Ova veština mora biti negovana da bi se razvila. Igrajte igre sa decom, na primer: Dok vozite pitajte svoje dete šta misliš da žena iza nas sada razmišlja? Kada deca upadnu u svađu, pitajte ih: Zašto misliš da je tvoj brat ili sestra ljut na tebe? Ako ste vi ljuti na dete pitajte: Šta bi sada ti uradio na mom mestu da si mama a ne dete? Ovo ne samo da je prilika da dete razmišlja o drugima, već pomaže vašem detetu da shvati zašto radi to što radi.

Nadamo se da će vam ovi saveti biti od koristi, a mi rado iščekujemo vaše odgovore u komentarima. Koji je vaš savet za podsticanje produktivnosti kod dece?