Modovi

modovi

Modovi

Modovi clanak13aPostoje video igre koje možemo da igramo stalno, bez obzira na to što znamo svaki kutak u svetu koji istražujemo, svakog neprijatelja na kog možemo da naiđemo, svaki potez koji možemo da izvedemo. Jednostavno, takve igre su nam zabavne, i zato im se često vraćamo, iako su ih drugi možda odavno zapostavili. S druge strane, postoje i one igre koje nam se dopadaju, ali ih ne igramo tako često – zbog bagova, ili nedovoljno dobro urađenih tekstura, ili zbog toga što su previše kratke. Međutim, i tu ima rešenja. Za takve igre, ali i za one pomenute na početku teksta, spas je u modovima.

Modovi predstavljaju dodatke video igrama, koji mogu da obogate igru novim sadržajem. Modovi nisu samostalna igra, već samo dopunjavaju osnovnu igru, dodajući joj nove elemente – nove likove, misije, skinove ili teksture, nova oružja, lokacije, neprijatelje, muziku i još mnogo toga. Modovi uglavnom nastaju za PC igre, a može da ih pravi bilo ko – drugi korisnici interneta, ili profesionalni razvojni timovi.

Ponekad, baš zbog obilja dodataka, kao i velike popularnosti modova, od moda može nastati i samostalna igra. Neke od igara koje su najpre nastale kao modovi, da bi kasnije postale potpuno samostalne igre, jesu Counter Strike, Team Fortress, DayZ, AlienSwarm, i druge. S druge strane, ponekad mod može biti toliko popularan da na osnovu njega nastanu nastavci, i to kao potpuno samostalne igre, poput popularnih League of Legends (LoL) i Defense of the Ancients 2 (DotA2).

Verovali ili ne, postoje čak i modovi čija je svrha da budu umetnička dela ili eksperimenti, a to postižu ili deformisanjem okruženja, likova, muzike, ili promenom načina na koji se igra originalna igra (poput moda za Half-Life, The Stanley Parable). Pored ovih, tu su i modovi koji mogu da nas uče programiranju, poput ComputerCraft moda za Minecraft.

Ukoliko se odlučite da dodate neki mod u vašu omiljenu igru, najpre pročitajte uputstva onih koji su taj mod napravili, ili pogledajte neki od YouTube snimaka, koji pokazuju na koji način se dodaju modovi. Pošto je svaka igra drugačija, ni modovi se uglavnom ne dodaju na isti način. Neke igre je jednostavnije modovati od ostalih, neke su pravljene tako da je modovanje nemoguće, a nekada modovanje sprečavaju i razvojni timovi originalne igre. Međutim, većina velikih razvojnih timova pravi svoje igre tako da ih je moguće modovati, i čak pruža podršku onima koji bi da prave modove.

Bez obzira na to koja im je namena, modovi su svakako interesantan način da proširimo svet neke igre, i da joj produžimo život na našem računaru.