Kodu Game Lab

kodu-game-lab

Kodu Game Lab

Kodu Game Lab clanak27aSvi oni koji su odrastali uz kompjutere i video igre, bar jednom su poželeli da naprave svoju video igru. Nešto čime bi mogli da zadive i zabave svoje drugove. Malo stariji među nama to su mogli da učine samo učenjem programiranja u nekom od programskih jezika. Na sreću po današnju decu (a i radost onih koji se tako osećaju), u međuvremenu se pojavio Kodu Game Lab.

 

Šta je to Kodu Game Lab?

Najjednostavnije rečeno, Kodu Game Lab predstavlja program za pravljenje video igara. Napravio ga je Microsoft, s ciljem da na jednostavan način deci pokaže šta je sve potrebno da bi se napravila jedna video igra. I ne samo da pokaže, već i da nauči decu kako da programiraju svoje video igre. Svako dete može, koristeći Kodu Game Lab, da napravi svoj svet – brda, doline, jezera, reke, šume i gradove. A kad napravi svoj svet, može da ga naseli likovima, koji će se ponašati onako kako ih deca budu programirala.

Kodu Game Lab clanak27bŠta sve može da se napravi u programu Kodu Game Lab?

 

Šta god zamislite! Želite da napravite igru u kojoj ćete se trkati sa drugovima ili likovima koje kontroliše računar? Ili, možda, lavirint kroz koji bi vaši drugovi trebalo da prođu? Možda fudbal ili košarku? Igru u kojoj biste samo pecali i ništa drugo? Sve ovo (a i mnogo toga drugog) možete da napravite u programu Kodu Game Lab.

 

Da li je ovaj program komplikovan?>
Nije, pošto ga je Microsoft pravio imajući u vidu to da će ga koristiti deca. Igre se programiraju jednostavnim prevlačenjem i kombinovanjem ikonica. Tako nastaju programski redovi, koji određuju kako će se ponašati likovi u igri koju programiramo. Na primer, možemo da programiramo robota u našoj igri da sakuplja novčiće – kad god vidi novčić, neka krene prema njemu, a kad god bude došao do novčića, neka ga uzme.

Kodu Game Lab clanak27cDobro, a koliko to košta?
Ako posedujete računar, preuzimanje programa Kodu Game Lab ne košta ništa. Program možete potpuno besplatno da preuzmete sa zvaničnog sajta(vrh ekrana, pa klik na zeleno dugme na kojem piše Get Kodu).

Srećno programiranje! :)