Kako da zaštitite svoju decu na internetu?

kako-da-zastitite-svoju-decu-na-internetu

Kako da zaštitite svoju decu na internetu?

Kako da zaštitite svoju decu na internetu clanak22aInternet je sve prisutniji u našim životima, ali i u životima naše dece, najčešće kroz igre i čet na Fejsbuku, video klipove na Jutjubu, ili kroz preuzimanje igara sa interneta. Po istraživanju koje je za Telenor sprovela BCG grupa, procena je da će do sledeće godine na internetu biti oko 900 000 dece iz Srbije. To svakako otvara nove mogućnosti za učenje, zabavu, istraživanje i druženje, ali donosi i neke nove izazove, kako za roditelje, tako i za decu.

Neke od opasnosti sa kojima se deca susreću na internetu su:

sadržaj koji nije primeren uzrastu dece (neprikladne slike i video snimci, govor mržnje, reklamiranje neprikladnih proizvoda i slično)

vređanja, pretnje, ucene, i drugi vidovi sajbermaltretiranja

zloćudni programi, kao što su virusi, trojanski konji, crvi, keyloggeri, i drugi programi

krađa identiteta

Koliko će deca biti izložena opasnostima, kao i da li će i sâma biti opasnost po drugu decu na internetu, zavisi od učestalosti pristupa i vremena provedenog na internetu, ali i načina na koji pristupaju internetu – ako to čine preko pametnih telefona, rizici su veći.

Evo nekoliko saveta, koji Vam mogu pomoći da zaštitite svoju decu dok su na internetu.

Najjednostavnije, ali i (po našem mišljenju) najlošije rešenje, jeste da svojoj deci u potpunosti zabranite korišćenje interneta. Ukoliko im zabranite korišćenje interneta, time ćete ih samo naterati da do interneta dolaze na druge načine – kod drugova, u školi, internet kafeu ili igraonici, preko mobilnog telefona i slično.

Edukujte svoju decu, tako što ćete im objasniti zašto ne smeju da rade određene stvari na internetu (poput slanja svojih ili porodičnih slika nepoznatim ljudima, odavanja privatnih informacija, razgovora sa nepoznatim ljudima, odgovaranja na mejlove od ljudi koje ne poznaju, vređanja ili maltretiranja drugih na internetu i slično). Pokušajte da im to uporedite sa svakodnevnim životom – ako nešto ne bi uradili uživo, neka to ne rade ni na internetu.

Predostrožnosti radi, za Vaše dete napravite poseban korisnički nalog na kućnom računaru, i podesite filtere u internet pretraživačima, tako da se ne prikazuje sadržaj koji smatrate neprikladnim za Vaše dete.

Proveravajte istoriju posećenih internet stranica.

Instalirajte programe koji vode računa o tome koje sajtove posećuju Vaša deca, i koliko vremena mogu da provedu za računarom (na primer, Net Nanny).

Poslednji, ali ne i najmanje važan način zaštite je – razgovarajte sa svojom decom. Bez obzira na sve internet prijatelje, Vi ste svom detetu najbolji prijatelj. Stvorite poverenje i poštovanje kod dece, kako bi uvek mogla da Vam se obrate ukoliko nisu sigurna kako da postupaju na internetu, ili naiđu na neki problem koji ne mogu da reše sama.

Kako da zaštitite svoju decu na internetu clanak22bUkoliko želite da saznate više o bezbednosti dece na internetu, savetujemo vam da posetite sajt KlikniBezbedno.rs. Sajt je nastao 2009. godine, na inicijativu Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, i sadrži mnoštvo informacija vezanih za opasnosti na internetu i zaštitu od njih. Pored ovog sajta, dodatne informacije možete pronaći i na srpskoj Vikipediji.

Nadamo se da smo Vam ovim tekstom pomogli u nastojanjima da svoju decu upoznate i zaštitite od opasnosti sa kojima se mogu susresti na internetu.