Kako da vaše dete ne gubi vreme pred računarom

Kako da vaše dete ne gubi vreme pred računarom

Kako da vaše dete ne gubi vreme pred računarom

Sve veći broj roditelja živi u strahu od ubrzanog razvoja digitalnih tehnologija, verujući da će imati negativan uticaj na njihovu decu. Istina je zapravo da digitalna tehnologija nije u svojoj suštini ni dobra ni loša. Ono što je presudno jeste način na koji je koristimo.

Sprečavati dete da koristi računar, u današnje vreme, isto je kao da ga primoravate da piše guščjim perom umočenim u mastilo, umesto da piše hemijskom olovkom. U savremenom životu, pored čitanja i pisanja, koja se uče na samom polasku u školu, jako je postala bitna digitalna pismenost. Odatle se stvorilo pogodno tle za polemiku da li i kada treba krenuti sa digitalnim opismenjavanjem dece, kakav će to uticaj imati na njihov psihofizički razvoj i o mnogim drugim pitanjima. Ima, doduše, istine u tvrdnjama da se deca sve manje druže neposredno, da se druženja svode na to da svi sede u jednoj prostoriji, ali svako gleda u svoj smart telefon, da sate provode igrajući igrice, gubeći pritom vezu sa realnošću. Ipak, za to ne bih krivila razvoj digitalnih tehnologija. Deci jeste računar potreban, a na roditeljima je da dete usmere na pravilan način korišćenja računara i ograniče vreme koje dete provodi pred računarom.

Lično nikada nisam imala dilemu da li moje dete treba da koristi računar ili ne, jedina pitanja su kako i koliko. Prvo od čega polazim jeste činjenica da ga i ja svakodnevno koristim i uz pomoć te “sprave” stvaram nešto korisno. Svesna toga, prosto ne želim da svoje dete hendikepiram i otežam mu snalaženje u današnjem vremenu. Ipak, dozvoliti detetu da bez kontrole i usmerenja luta internetom može imati jako negativne posledice.

Zato je poželjno da svaki roditelj sebi postavi pitanje: Kako računar može da služi mom detetu, a ne obratno?

Tako recimo, umesto da postavlja svoje fotografije na društvenim mrežama i broji lajkove, vaše dete može naučiti da u Photoshop-u obrađuje fotografije i stvara nešto novo. Tako možda jednog dana postane grafički dizajner. Umesto da satima ne ustaje sa stolice jer igra neku igricu, može naučiti da pravi svoje igrice. Bez obzira da li će njegov poziv u budućnosti biti vezan za računare ili ne, poznavanje rada na računaru će vašem detetu sigurno biti od koristi kroz školovanje, traženje posla ili pokretanje sopstvenog posla. Mogućnosti za učenje i stvaranje korisnog sadržaja su beskonačne, ukoliko se svemu pristupa na pravi način.

U “Smile” školici programiranja iz dana u dan dokazujemo da deca od računara mogu imati samo korist, da učenje može biti zabavno, a da ćete vi, kao roditelji, sutradan tražiti pomoć od vaše dece. Zato vas pozivamo na upis nove generacije, koji je trenutno u toku. 

UPIS U ŠKOLICU SMILE