Dodavanje mapa u Minecraft

dodavanje-mapa-u-minecraft

Dodavanje mapa u Minecraft

Dodavanje mapa u Minecraft clanak21a

U našim ranijim tekstovima, pokazali smo vam kako da dodate modove u Minecraft. Danas ćemo vam pokazati kako da dodate nove mape u Minecraft (za roditelje koji čitaju ovaj tekst, mape su novi svetovi, u kojima se, najčešće, Minecraft igra na malo drugačiji način).

Najpre moramo da pronađemo mapu koju želimo da dodamo u Minecraft. To može da bude mapa koju je napravio neko od vaših drugova ili drugarica, ali to može da bude i mapa koju ste preuzeli sa interneta. Ukoliko biste želeli da preuzmete neku mapu sa interneta, predlažemo vam da posetite neki od sledećih sajtova:

  1. http://www.curse.com/worlds/minecraft/downloads – sajt sa raznovrsnom ponudom mapa (adventure, pvp, puzzle, i mnoge druge). Jedina mana mu je ta što mape nisu razvrstane po kategorijama.
  2. http://www.minecraftmaps.com/ je sajt koji takođe ima bogatu ponudu mapa, koje su, za razliku od prethodnog, razvrstane po kategorijama, pa lakše možete da izaberete neku koju želite.

Mape sa prvog linka preuzimate na sledeći način. Najpre kliknete na ime mape koju želite da preuzmete. Kada se otvori link na koji ste kliknuli, videćete za koju verziju Minecrafta je ta mapa napravljena. Ako želite da preuzmete tu mapu, kliknite na dugme Download, i sačekajte nekoliko sekundi.

Dodavanje mapa u Minecraft clanak21b
Dodavanje mapa u Minecraft clanak21c
Dodavanje mapa u Minecraft clanak21d

Mape sa drugog linka (minecraftmaps.com) preuzimate na sličan način. U našem primeru, odlučili smo se za puzzle mapu, koja se zove Ice Labs.

Dodavanje mapa u Minecraft clanak21e
Dodavanje mapa u Minecraft clanak21f
Dodavanje mapa u Minecraft clanak21g

Raspakivanje mape

Kada se završi download mape, prvo morate da je raspakujete programom kao što je WinRar. Ako nemate taj program, možete da ga preuzmete sa ove adrese. U trenutku pisanja ovog teksta, najnovija verzija programa je verzija WinRAR x86 (32 bit) 5.30. Kada preuzmete ovaj program, kliknite dvaput na njega, i instalirajte ga.

Pošto instalirate WinRar, vratite se u Downloads folder. Kliknite desnim klikom na mapu koju ste preuzeli sa interneta, i izaberite opcijuExtract files.., a u novom prozoru izaberite gde želite da raspakujete mapu. Predlažemo vam da to bude Desktop, kako biste je kasnije lakše našli i dodali u Minecraft.

Dodavanje mapa u Minecraft clanak21h
Dodavanje mapa u Minecraft clanak21i

Dodavanje mape u Minecraft

Pošto ste raspakovali mapu, potrebno je da je prebacite u Minecraft folder. Najjednostavnije je da je prevučete iz jednog foldera u drugi, kao na sledećim slikama. Vodite računa da umesto Smile unesete korisničko ime koje stoji na vašem računaru.

Dodavanje mapa u Minecraft clanak21j

Kada prebacite mapu u saves folder, zatvorite oba prozora, i pokrenite Minecraft Launcher. Sada je potrebno da u profilu promenimo verziju igre, tako da se slaže sa verzijom mape. Kliknućemo na Edit Profile (crvena jedinica na sledećoj slici), pa onda na padajući meni (crvena dvojka na sledećoj slici), u kome biramo onu verziju Minecrafta za koju je pravljena mapa. U našem primeru, mapa je pravljena za verziju 1.8.8, pa ćemo u profilu staviti tu verziju. Na kraju kliknemo na Save profile (crvena trojka na sledećoj slici), i pokrenemo igru.

Dodavanje mapa u Minecraft clanak21k

Kada pokrenemo samostalnu igru (single player), naša nova mapa će biti spremna za igranje.

Dodavanje mapa u Minecraft clanak21l

I to je sve. :)