Deca i sport

Deca i sport

19 Jun Deca i sport

Jedna od najvažnijih dečijih potreba je potreba za kretanjem. Fizička aktivnost je jedan od najbitnijih faktora zdravlja kod dece. Kroz fizičku aktivnost deca razvijaju niz telesnih i psihičkih veština.

Sport za decu predstavlja vaspitno socijalnu aktivnost putem koje stiče znanja o zdravoj ishrani, korisnosti vežbanja, poštovanju svog i tuđeg vremena, širi svoja razmišljanja upoznavajući brojne drugare, uči se disciplini, timskom radu, veštinu savladavanja problema, jača samopouzdanje, istrajnost i svoj karakter.

Najveći broj dece zadovoljava svoje potrebe za fizičkom aktivnošću kroz igru i rekreativne aktivnosti, ali je sve veći broj dece koja se rano specijalizuju za određenu vrstu sporta i počinju sa intenzivnim treninzima.

S obzirom da deca ulaze u sportske aktivnosti sa različitim brojem godina i uzrasta, ukoliko budu na pravi način uvedena u sportske aktivnosti, imaju pravilnu osnovu i dobre programe za učenje i razvoj, onda će steći i neophodno znanje kao i iskustvo da ostanu aktivni tokom čitavog svog života.

Važno je razgovarati sa decom, otkriti koji ih sport najviše interesuje i usmeriti ih na pravi način. Nemojte forsirati decu, ako nešto jednostavno ne žele onda forsiranje na njih može ostaviti izuzetno loš utisak. Čak toliko jak da neki sport zamrze zbog toga.

Možda na početku nisu ni sigurna šta je baš za njih i šta im se sviđa više, tada je dobro preduzeti pravi korak i ispitati teren. Ako dete ne zna da li bi pre košarku ili odbojku napravite mali porodični test. Odvojite minimum dve nedelje gde ćete prvih par dana u okviru porodice igrati samo košarku a drugi deo nedelje iskoristiti za odbojku. Tu ćete primetiti kako se dete snalazi u sportu, kako reaguje kada gubu, da li odmah gubi i volju ili je uporno da nastavi da igra.

Ako posle nekog vremena igranja odbojke dete kaže: hoću košarku, dosta je bilo odbojke.. Možda će to biti znak za vas da ga upravo u tom pravcu i usmerite. Naravno neka deca su jednostavno jače volje, upornija su, dok nekoj deci je uvek potrebna podrška i ohrabrivanje kako bi napredovali.

Svakako da vaše dete najbolje poznajete vi, pa prema tome i pratite njegove reakcije i napravite vaš mini test ukoliko niste sigurni koji je sport za njega najbolji. Na kraju, ako i dete promeni mišljenje nakon što ste ga upisali na neki od sportova, razgovarajte sa njim, pokušajte da saznate razlog ali, toliko je mnogo aktivnosti kojima se može baviti u životu ako na vreme počnete zajedno sa detetom da istražujete.

Da li se vi brinete o sportskoj aktivnosti vaše dece i koji sport je vaš izbor?

deca-i-sport-2