Đak prvak – promene i adaptacija

Đak prvak

19 Jun Đak prvak – promene i adaptacija

Škola predstavlja veliku promenu za dete, ali i za celu porodicu. Deca u prvom razredu imaju potpuno drugačiji ritam i organizaciju nego pre škole. U predškolskom periodu, učenje se odvija kroz igru, aktivnosti traju do dvadeset minuta, uz mnogo dinamike i interakcije. U školi se od deteta očekuje samostalno učenje, časovi traju duže i deca moraju da budu spremna da slušaju “monolog”.

Prvi udar adaptacije traje dve do tri nedelje. U ovom periodu važno je da dete pratite kroz njegova različita emotivna raspoloženja. U početku vi vodite i vraćajte dete iz škole, kada se navikne na novu sredinu postepeno uključite, bake, deke..

Ne treba opterećivati dete brojnim vannastavnim aktivnostima. Ako je dete već imalo neku aktivnost pre škole, ona tada može biti zadržana ali nakon što je dete krenulo u školu ne treba ga opterećivati nekim dodatnim aktivnostima. Biće vremena za sve aktivnosti zato nemojte u startu opteretiti dete, možete sačekati neko vreme da se prilagodi.

Od samog početka usmeravajte dete da svoje zadatke obavlja samostalno. Kontrolišite domaće zadatke i dečije školske obaveze, ali nemojte ih vi raditi umesto deteta. Bitno je da se od početka stvore radne navike i da se napravi organizacija tog dana. Pomozite detetu da napravi plan učenja i naučite ga pravilima uspešnog učenja. Učenje sa razumevanjem, ne učenje napamet.

Budite tu za vaše dete, budite podrška jer ličnost vašeg deteta je daleko bitnija od ocene. Zato ako ispravno ulažete i ohrabrujete dete, ono će napredovati jer zna da kod vas ima podršku i samim tim neće želeti da vas razočara pa će i ocene biti odlične.

Kakva su vaša iskustva sa đakom prvakom? Pišite nam!