Programiranje za skoro-pa-potpune početnike

Programiranje u text editoru

Programiranje za skoro-pa-potpune početnike

Na našem blogu smo nekoliko puta govorili o načinima na koje možete da naučite da programirate. Svoje prve korake možete da načinite u okruženjima kao što su Kodu Game Lab, Scratch, ili nekom od programa za pravljenje video igara. Ako smatrate da ste to savladali dovoljno dobro, i da ste spremni za kucanje kôda, pogledajte šta vam predlažemo u današnjem tekstu.

BubbleBee

Niste baš dobar poznavalac engleskog jezika? Nema problema, tu je BubbleBee – sajt na srpskom jeziku, koji će vam, potpuno besplatno, pomoći da iskucate svoje prve programske redove. Na sajtu trenutno postoje dva kursa – jedan je posvećen programskom jeziku JavaScript, dok je drugi posvećen programskom jeziku C++. BubbleBee vas postupno uvodi u programiranje, tako što vam najpre objasni osnovne pojmove (vrednosti, promenjlive, funkcije, i slično), a potom i rad sa njima. Svako objašnjenje je obogaćeno ilustracijama.

Naravno, BubbleBee ne bi bio dobar sajt, kada vam ne bi objasnio i to kako da pokrenete ili testirate program koji ste otkucali. BubbleBee vam preporučuje nekoliko sajtova na kojima možete da testirate svoj program.

Khan Academy

Ako volite da učite putem interneta, verovatno ste do sad nailazili na sajt Kan akademije. Na engleskoj verziji sajta možete da pronađete mnoštvo lekcija iz različitih oblasti (fizika, hemija, matematika, biologija, umetnost, programiranje i kompjuterske nauke), dok na srpskoj verziji sajta možete da pronađete lekcije iz matematike i programiranja. Koji to programski jezik možete da naučite na ovom sajtu? Za početak, tu je JavaScript, a kasnije i HTML i CSS. Kada savladate sve što vam nudi ovaj deo Khan akademije, znaćete da napravite svoj sajt.

Najveća prednost ovog sajta je postojanje interaktivnog programskog editora. To znači da sve ono što pročitate, vidite i čujete (da, postoje video lekcije :)), možete odmah da isprobate u istom prozoru vašeg browsera! A za svaku pohvalu je i to što su kursevi potpuno besplatni.

freecodecamp

A sad nešto za one kojima engleski jezik ne predstavlja problem – freecodecamp.com. Kao i Khan Academy, i freecodecamp poseduje interaktivne editore u kojima odmah možete da proverite svoj kôd. Na ovom sajtu možete da naučite kako da pravite sajtove i jednostavnije web aplikacije, koristeći HTML, CSS, JavaScript, Bootstrap, jQuery, i još mnogo toga. Ukoliko se negde zaglavite u radu, ne brinite – u pričaonici i na forumu sajta uvek ima onih koji će vam pomoći da razumete zašto vaš kôd ne radi onako kako to od njega očekujete.

Kao i dva prethodno predstavljena sajta, i freecodecamp je potpuno besplatan.

Codecademy

Još jedan veoma dobar sajt (na engleskom jeziku) sa online editorom za testiranje kôda, i forumom na kojem možete da potražite pomoć ili objašnjenje problema na koje nailazite tokom programiranja. Codecademy se od svojih prethodnika izdvaja time što se ne ograničava na programiranje u jezicima kao što su HTML, CSS, i JavaScript, već u ponudi ima i kurseve PHP, SQL, Ruby, Python, i rada sa terminalom / komandnom linijom (ako planirate da se bavite administracijom web servera, savetujemo vam da ne zaobiđete ovaj kurs).

Ono što će nekima možda da zasmeta je to što Codecademy nije potpuno besplatan – dodatni zadaci i sadržaji su dostupni onim korisnicima koji žele (i mogu) da plate određeni iznos. Međutim, čak i za nas, obične korisnike koji traže besplatne sadržaje, Codecademy nudi dovoljno znanja potrebnog da se savladaju osnove.

Dash

Dash predstavlja još jedan u nizu sajtova koji vam nude mogućnost da potpuno besplatno naučite da pravite sajtove. Kako? Takođe na interaktivan način, korišćenjem HTML / CSS / JavaScript editora, i postupnih uputstava na samom sajtu. Na vama je da napravite nalog, i okušate se u izradi sajtova. Prezentacija je urađena veoma zanimljivo – obratio vam se drug ili drugarica, i od vas traži da mu / joj napravite sajt. :)

Želite još predloga? U redu, posetite YouTube, i pogledajte šta to može da se pronađe na kanalima kao što su Škola PHPa, Srpska IT edukacija, IT tutorijali, ili Web programiranje, ili izdvojite malo vremena i strpljenja da pročitate ovaj odličan članak.

I malo mudrovanja na kraju. Ako tražite najbolji programski jezik, nema ga. Da li je kineski bolji od arapskog? Engleski od srpskog? Jidiš od tamilskog?

Možda težite tome da sakupite sve Pokemone naučite sve programske jezike? Samo napred, to nije nemoguće. Dobra strana takvog poduhvata je ta što ćete sebi omogućiti intelektualnu širinu. Ali imajte na umu ovo – premda postoje ljudi koji su poliglote, retko ko od njih može da na svakom jeziku koji poznaje napiše dobru knjigu, priču, ili pesmu.