Besplatne alternative komercijalnim programima

Besplatne alternative komercijalnim programima

Besplatne alternative komercijalnim programima

3D ilustracija logoa besplatnih programa

Svako od nas ima svoje favorite među računarskim programima. Kad vam je potrebno da obradite i uredite neki tekst, tu je Microsoft Word. Za prezentacije – PowerPoint. Obrada fotografija, i pravljenje foto-montaža? Photoshop, naravno. Za one koji se bave 3D modeliranjem, tu su AutoCad ili 3D Studio Max. Ono što je zajedničko svim ovim programima (pored toga što veoma dobro rade ono za šta su napravljeni) jeste da su u pitanju komercijalni programi. Preciznije, radi se o programima koje najčešće možete da koristite potpuno besplatno u nekom probnom periodu, ali se njihovo produženo korišćenje plaća.

Ukoliko ne možete da priuštite neke od ovih programa, a ne želite da posežete za piraterijom, ne brinite. Danas ćemo da vas upoznamo sa besplatnim zamenama za neke od komercijalnih programa.

Microsoft Office alternative

 

Logo paketa LibreOfficeLibreOffice

LibreOffice predstavlja paket programa koji imaju istu namenu kao i Microsoft Office programi. Za razliku od Microsoft Office, u pitanju je paket potpuno besplatnih programa. Takođe, za razliku od Microsoft Office, LibreOffice aplikacije koriste interfejs koji liči na onaj u starijim verzijama MS Office paketa, pa će novim korisnicima možda biti potrebno malo vremena da se naviknu na izgled i način rada u LibreOffice programima. Ovaj paket sadrži sledeće programe:

  • Writer, za kucanje i obradu teksta
  • Calc, za tabelarna izračunavanja i grafikone
  • Impress, za izradu prezentacija
  • Base, za rad sa bazama podataka
  • Draw, za crtanje dijagrama
  • Math, za pisanje matematičkih formula

Još jedna od pozitivnih strana ovog paketa je ta što podržava i otvara dokumente koji su napravljeni u MS Office programima. Nedostatak je taj što prilikom otvaranja dokumenata napravljenih u MS Office paketu, može doći do promene izgleda teksta.

LibreOffice možete da preuzmete sa ovog linka.

 

Logo paketa OpenOfficeOpenOffice

U pitanju je još jedan paket programa poput Microsoft Office. Sve što smo rekli za LibreOffice, važi i za OpenOffice. Razlika između ova dva paketa je u tome što OpenOffice nema česta ažuriranja (update), ali su, kada ih ima, potpunija i stabilnija.

Kao i LibreOffice, i OpenOffice možete da preuzmete sa zvaničnog sajta.

 

Logo Servisa Google DocsGoogle Docs

Ako koristite Gmail servis, na raspolaganju vam je nekliko online programa, sa kojima možete da radite ono što najčešće radite i u Microsoft Office programima. Google Docs paket sadrži:

  • Google Docs, za obradu teksta
  • Google Sheets, za tabelarna izračunavanja
  • Google Slides, za izradu prezentacija
  • Google Forms, za izradu formulara

Budući da je u pitanju Google online usluga, da biste mogli da je koristite, biće vam potreban Gmail nalog i internet konekcija. Međutim, prednost ove usluge je u tome što svoje dokumente ne morate da nosite sa sobom na fleš drajvu ili pametnom uređaju – biće vam dostupni gde god da ima internet konekcije.

Google Docs servisu pristupate preko zvanične stranice.

Photoshop alternative

 

I programi poput Photoshopa imaju svoje besplatne parnjake. Naravno, neki od njih imaju potpuno drugačiji interfejs, ili manje funkcija, pa je za pravljenje neke foto-montaže potrebno nešto više truda nego u Photoshopu. Na svu sreću, kao i kod Photoshopa, i za ove programe postoje tutorijali koje možete da pronađete na sajtovima kao što je YouTube, pa se razlike lako prevaziđu.

 

Logo programa GIMPGIMP

GIMP je najpoznatija i najpopularnija besplatna zamena za Photoshop. To potvrđuje i obilje tutorijala koje možete da pronađete na YouTubeu. Interfejs se razlikuje u odnosu na onaj koji smo viđali u Photoshopu, ali, ako ste apsolutni početnik u obradi fotografija i pravljenju foto-montaža, to ne bi trebalo da vam smeta.

Kao i ostale programe koje smo danas pomenuli, i GIMP potpuno besplatno možete da preuzmete sa zvaničnog sajta.

 

Logo programa Paint.NETPaint.NET

Još jedan besplatan program za obradu fotografija. Premda je Paint.NET po funkcijama siromašniji od Photoshopa, preporučujemo ga onima koji čine svoje prve korake u obradi digitalnih fotografija, pošto ćete korišćenjem ovog programa savladati neke od osnova (poput rada sa lejerima). Paint.NET bismo mogli da posmatramo kao nadograđenu, i mnogo moćniju verziju MS Painta, što ističu i sami autori, na zvaničnom sajtu.

 

Logo programa PixlrPixlr

Za sve one koji su nekad koristili Photoshop, ali su od njega odustali, preporučujemo Pixlr. Program poseduje interfejs koji je veoma sličan Photoshopu. Dodatna preporuka mu je i to što ga je napravila firma Autodesk, koja stoji iza niza programa za 3D modeliranje i izradu animacija (AutoCAD, 3DS Max, Maya).

Ove preporuke vam nisu dovoljne? A šta kažete na to što je program dostupan direktno iz browsera, bez potrebe da bilo šta preuzimate i instalirate? Naravno, za one koji ne vole cloud i online rešenja, tu je i offline verzija ovog programa, kako za desktop računare, tako i za mobilne platforme.

Cinema 4D, AutoCAD, 3DS Max alternative

 

Želite da počnete da se bavite 3D modeliranjem, ali su vam profesionalni programi nedostupni? Ne brinite, i ovde postoje veoma dobre alternative.

 

Logo programa BlenderBlender

Budući da smo o Blenderu već pisali na našem blogu, nećemo se zadržavati na opisu ovog programa. Za one koji ga do sada nisu koristili, predlažemo vam da pročitate neke od naših tutorijala, ili pogledate neki od YouTube tutorijala.

 

Logo programa SculptrisSculptris Alpha

Sculptris Alpha predstavlja program koji vam, i pored jednostavnog dizajna, omogućava da digitalno izvajate skoro sve što zamislite. Naravno, Sculptris ne može u potpunosti da zameni komercijalne programe za 3D modeliranje (niti mu je to namena), ali može da vam pomogne da naučite kako da napravite jednostavije 3D modele. Bar za početak. Kasnije ćete moći da pravite i mnogo ozbiljnije stvari. Sculptris Alphu možete da preuzmete sa zvaničnog sajta.

 

Logo programa SketchUpSketchUp

O tome koliko je SketchUp ozbiljan program za 3D modeliranje govori i to što se nalazi u nastavnom programu naših osnovnih škola. Program dolazi u dva oblika – komercijalna (puna verzija), i besplatna verzija. Ukoliko modelirate iz hobija, razlike su nebitne. Čak i sa besplatnom verzijom programa možete da pravite veoma kvalitetne 3D modele.

SketchUp možete da preuzmete sa zvaničnog sajta, a da biste to uradili, biće potrebno da se registrujete.

 

Logo kompanije AutodeskAutoCad, 3DS Max, Maya

Verovatno se pitate šta je sad ovo. :) Verovali ili ne, kompanija Autodesk je omogućila potpuno besplatan download svih svojih programa, uz uslov da ste ili student, ili obrazovna institucija. Programi nemaju nikakvih ograničenja po pitanju funkcionalnosti.

Ukoliko vas zanima da li postoji zamena za neki program koji sebi ne možete da priuštite, a nismo ga pomenuli, predlažemo vam da posetite sajt AlternativeTo. Na njemu ćete pronaći mnoštvo predloga za konkretnu aplikaciju koju biste da zamenite.