Zašto bi trebalo da naučite da programirate?

Laptop

Zašto bi trebalo da naučite da programirate?

Sat kodiranja (Hour of Code), inicijative poput Bitke za znanje, programiranje u osnovnim školama, javne debate… Svuda se vide napori da se običnim ljudima približi programiranje. Možda ste se u nekom trenutku zapitali zbog čega, i kakva je korist od toga. Evo naših razloga.

Programiranjem možete nekome da pomognete, ili da rešite neki problem

Ako malo bolje pogledate online servise kao što su Dropbox, Google Drive, YouTube, Photopea, i slične, videćete da svaki od njih rešava neki od problema. Na primer, Dropbox i Google Drive omogućavaju bezbedno online skladištenje vaših fajlova, YouTube vam omogućava da jednostavno podelite svoje klipove sa celim svetom, a Photopea predstavlja poprilično dobru besplatnu zamenu za Photoshop.

Naravno, rešavanje ovako velikih problema uopšte ne mora da bude vaš krajnji cilj. Možda uopšte nemate nameru da pravite novi Facebook, ili Instagram, već samo želite da sebi olakšate neki posao, time što ćete da napišete neki jednostavan program. Programiranje može da vam pomogne u tome.

Učenjem programiranja razvijate svoje kreativne sposobnosti i logičko razmišljanje

Programeri, kada se pred njih postavi neki problem, ne kreću odmah sa kucanjem kôda. Najpre se pristupa analizi tog problema. Potrebno je da se utvrdi zašto se nešto dešava, kakve dodatne probleme pravi, i kako može da se prevaziđe. Svaki problem može da se razloži nekoliko sastavnih delova, a svaki od tih delova pruža bolji uvid u sam problem, i razvija vašu logiku i analitičke sposobnosti.

Da li će svako (programsko) rešenje nekog problema biti uspešno iz prvog pokušaja? Verovatno ne. Međutim, stalnim vraćanjem na problem, i njegovim sagledavanjem iz drugog ugla, bolje ćete razumeti sam problem.

Programiranje može da vam umnogome pojednostavi svakodnevne aktivnosti

Zamislite sledeću situaciju. Želite da napravite blog. Odlučili ste se za WordPress. Imate ideje za tekstove koje biste objavljivali – bilo bi tu mnogo slika, video klipova, i još interesantnih stvari. No, svaki put morate sami da radite optimizaciju slika – promenu rezolucije, crop, kompresiju, i na kraju da sve to postavite na svoj sajt. Možete li da zamislite koliko će vam vremena biti potrebno za tako nešto?

Međutim, ako koristite, na primer, Photoshop, možete da napravite skriptu koja će automatski srediti sve slike koje planirate da objavite, pa vama samo preostaje da ih postavite na sajt. Ili, možete da odete i korak dalje – ako znate da programirate, možete da napišete skriptu koja bi sama povlačila slike iz vaših lokalnih foldera, i postavljala ih zajedno sa vestima koje pišete.

Trik je u tome da prepoznate šta je to što ponavljate svakog dana, i da ga jednostavno automatizujete. Vaše vreme je dragoceno, i nema potrebe da ga svakog dana koristite radeći potpuno iste stvari.

Pored razloga koje smo naveli, pomenućemo i to da su profesionalni programeri izuzetno dobro plaćeni, i imaju izvesnu slobodu u izboru poslodavca. Ukoliko naučite da dobro programirate, i ne želite da radite u nekoj konkretnoj firmi, uvek imate mogućnost da radite kao freelancer. Na vama je da procenite svoje mogućnosti, i postavite ciljeve.