Zanimljivosti o internetu

Zanimljivosti o internetu

Zanimljivosti o internetu

Početkom nastanka, internet se samo koristio u svrhe zaštite, dok je danas što zbog potreba školovanja, zabave ili poslovanja, postao deo svakodnevnice. Tačnije, ne samo da je deo svakodnevnice, već i deo života većeg dela populacije.

Internet je postao dostupan svim ljudima tek 1990. godine, a godinu dana posle, Tim Berners Lee je postavio prvu internet stranicu. On je inače bio radnik prestižnog švajcarskog instituta CERN, a danas je poznat kao otac interneta. 1991. godine razvio je novi internet servis pod nazivom www ili web. Iako pojmove web i internet mnogi mešaju, oni nemaju isto značenje, web je sastav koji omogućava linkove, pregledanje i sortiranje informacija koje dobijemo putem interneta.

Jedna od zasluga Tima Bernersa je ta što je hteo da sve njegove ideje i svi koncepti ostanu potpuno besplatni, iz tog razloga nijedan nije patentirao. Želeo je da razvije standarde koji će svima omogućiti pristup internetu i njegovom zaslugom danas ne moramo plaćati naknadu svaki put kada pristupimo nekoj stranici. Za sva postignuća u području interneta i Word Wide Web-a, engleska kraljica Elizabeta II dodelila je Timu vitešku titulu.

U nastavku pročitajte još neke zanimljive podatke vezane za internet i razvoj tehnologije:

  • Prva web kamera napravljena je 1991. godine na Univerzitetu u Kembridžu da bi jednim klikom mogao da se baci pogled na aparat za kafu i proveri da li je ovaj napitak gotov.
  • Pre nekoliko godina, nepalska telekomunikaciona kompanija Ncell instalirala je 3G prijemnike na Mont Everestu kako bi planinarima obezbedila brz internet, prvenstveno zbog toga da bi u realnom vremenu bili u mogućnosti da dobiju podatke o vremenu i bezbedonosne informacije, kao i da prilikom nesreće kontaktiraju službu za spasavanje.
  • U skraćenici za bežični internet WiFi, fi ne znači apsolutno ništa. Ljudi koji su smislili ovu skraćenicu, dodali su Fi na kraju da bi se WiFi rimovalo sa HiFi (High Fidelity) što predstavlja termin za kvalitet zvuka.
  • Godine 2010. Finska je postala prva zemlja na svetu koja je pristup internetu svrstala na listu osnovnih ljudskih prava.
  • Današnja Aleksandrijska biblioteka čuva kopije svih stranica svakog websajta na svetu od 1996. godine.
  • U svojoj 21. godini života za vreme master studija, Klod Šenon poznatiji kao otac informacione teorije je izumeo digitalni sklop, temelj koji nam svima obezbeđuje pristup internetu.

Moć interneta leži u brojnim podacima koji nam se nude svaki put kada otvorimo pretragu. Internet može biti dobar i pouzdan izvor znanja i zanimljivosti, međutim pri korišćenju interneta trebamo biti i oprezni.