Vratite trajno obrisane fajlove

Brisanje fajlova

Vratite trajno obrisane fajlove

Deinstalacija i brisanje nepotrebnih i starih fajlova je nešto sa čime se sreće svaki korisnik računara. Stare igre se brišu da bismo imali mesta za nove. Klipovi koje smo koristili u video montažama su poslužili svojoj svrsi, pa nema potrebe da nam zauzimaju prostor na hard disku. Isto je i sa sadržinom temp foldera, rezultatima starih skeniranja računara, i slično. Međutim, ponekad se dogodi da greškom obrišemo nešto što nam je još uvek važno i potrebno. Šta možemo da uradimo, ako smo načinili takvu grešku?

Pre nego što damo odgovor na ovo pitanje, pogledajmo kako kompjuter memoriše fajlove koje smeštamo na hard disk.

Svaki fajl koji se nalazi na našem računaru, sastoji se iz mnoštva malih paketa. Svaki od tih paketa ima svoju adresu, odnosno mesto na hard disku. U idealnom slučaju, svi paketi iz kojih se sastoji jedan fajl se nalaze veoma blizu jedni drugih, da bi fajl mogao brže da se otvara i čita.

Kada obrišemo bilo šta sa našeg računara, računar to smešta u Recycle Bin. Recycle Bin nije ništa drugo do još jedan folder, odnosno, neka vrsta čekaonice iz koje se fajlovi i folderi ili trajno brišu, ili vraćaju nazad. Šta se dešava ako ispraznimo Recycle Bin? Verovali ili ne, računar ne obriše ono što je bilo u njemu, već samo označi da su slobodne sve one adrese na kojima se nalaze paketi koji čine jedan fajl. Ako su adrese označene kao slobodne, to znači da u njih mogu da se upisuju paketi koji čine neki drugi fajl. To znači da je, sve dok ne dođe do upisa novih fajlova, moguće da se povrati bilo koji fajl koji je bio obrisan.

Naravno, vremenom se u neke od tih adresa upisuju novi fajlovi, pa one stare ne možemo da povratimo u potpunosti. Na koji način?

Najjednostavniji način da to učinite je da koristite neki od mnoštva programa napravljenih specijalno za to. Danas ćemo da vam pokažemo na koji način možete da vratite obrisane fajlove pomoću programa Recuva. Program možete da preuzmete potpuno besplatno, sa ove adrese.

Recuva je zaista jednostavan za korišćenje. Pošto ga preuzmete, instalirate, i pokrenete, potrebno je da odredite vrstu fajlova koje želite da vratite. Ukoliko niste sigurni šta se sve nalazilo u folderu koji ste obrisali, ne brinite. Samo označite All files, i kliknite na Next.

Recuva - izbor fajlova za vraćanje

U narednom prozoru, program upućujete na folder u kojem bi trebalo da potraži obrisane fajlove. Kao i u prethodnom slučaju, ukoliko niste sigurni gde se tačno nalazilo to što ste obrisali, odaberite opciju I’m not sure. Time će Recuva pretražiti ceo računar.

Izbor mesta pretrage

Poslednji korak je klik na Start. U poslednjem prozoru postoji i opcija Enable Deep Scan. Ovu opciju ne obeležavajte, osim ako ne želite da Recuva traži i fajlove koji su odavno obrisani.

Klikom na Start, započećete skeniranje vašeg računara. U zavisnosti od toga kako ste podesili pretragu u prethodnim koracima, veličine i broja hard diskova, kao i od toga koliko često brišete fajlove sa svog računara, samo skeniranje može da potraje od nekoliko minuta, do nekoliko desetina minuta, pa i sati.

Skeniranje hard diskova

Kada Recuva završi sa skeniranjem, prikazaće vam lisu obrisanih fajlova, kao i stanje u kojem se nalaze – da li mogu da se povrate u potpunosti, ili ne. Odaberite one koje želite da povratite, a zatim kliknite desnim klikom, i odaberite opciju Recover checked. Posle toga vam preostaje samo da odaberete folder u koji želite da smestite fajlove koje vraćate. Preporučujemo vam (a isto će vam reći i Recuva) da, ako imate više particija ili hard diskova u računaru, ne odaberete onaj na kojem se nalaze obrisani fajlovi.

Rezultat pretrage - Recuva

I to je sve. U nekoliko jednostavnih koraka, dobili ste mogućnost vraćanja obrisanih fajlova. Naravno, iako koristan, ovaj program nije čudotvorac. Da biste se osigurali od slučajnog brisanja fajlova, savetujemo vam da svaki važan fajl čuvate u bar još jednom primerku, i da taj primerak smeštate ili u Dropbox ili na Google Drive, budući da su oba servisa potpuno besplatna.

Izvor naslovne fotografije: Flickr, korisnik Lee Haywood