Video igre – Made In Serbia

video-igre-made-in-serbia

Video igre – Made In Serbia

Video igre - Made In Serbia clanak20a

Iako se video igre uglavnom ne smatraju ozbiljnim hobijem, istraživanja koje je sproveo sajt Newzoo.com govore da je do oktobra prošle godine industrija video igara prihodovala oko 91,3 milijardi dolara (poređenja radi, budžet republike Srbije je pre dve godine iznosio 9,1 milijardu dolara). Od tog iznosa, na srpskom tržištu je ostvaren prihod od oko 49 miliona dolara.

Možda niste znali, ali za deo tog prihoda zaslužni su i srpske kompanije koje prave video igre. U ovom tekstu ćemo vam ukratko predstaviti neke od njih.

Video igre - Made In Serbia clanak20bCofa Games je razvojni tim iz Beograda, koji pravi igre i za desktop računare, ali i za mobilne uređaje. U trenutku pisanja ovog teksta, rade na novoj online multiplayer igri, Awakening of Heroes. Zvanični YouTube kanal igre možete pronaći na ovoj adresi.

Video igre - Made In Serbia clanak20cDigital Arrow je tim iz Temerina, a do sada su učestvovali u pravljenju modela za serijal trkačkih igara MotoGp, ekspanzija za igru Spellforce 2, i raznim animacijama za online igru Star Vault. Posetite njihov YouTube kanal, i pogledajte kako izgledaju igre koje su pravili.

Video igre - Made In Serbia clanak20dEipix je razvojni tim iz Novog Sada, i uglavnom se bave kreiranjem hidden object igara. Po podacima sa njihovog sajta, zapošljavaju čak 250 ljudi. Ovde možete da vidite kako izgleda rad u Eipixu, kao i kako izgledaju igre koje su do sada napravili.

Video igre - Made In Serbia clanak20eMad Head Games – još jedan novosadski tim, koji takođe pravi hidden object igre. Pogledajte kako izgledaju trejleri njihovih igara.

Video igre - Made In Serbia clanak20fNordeus je razvojni tim iz Beograda, široj publici verovatno najpoznatiji po Fejsbuk igri Top Eleven. Po podacima na zvaničnom sajtu, ukupno zapošljavaju preko 160 ljudi, koji rade u Londonu, Dablinu, i Beogradu. A ako vas zanimaju njihovi YouTube kanali, tu su zvanični kanal, i kanal njihove igre Top Eleven.

Da li se igrali neku od igara koju su napravile naše kompanije?