Upoznajte tvorca Minecrafta

Montaža sastavljena od slike iz igre Minecraft, i fotografije autora igre, Markusa Perssona.

Upoznajte tvorca Minecrafta

 

Negde između Severnog polarnog kruga i Stokholma, u ogromnim švedskim šumama, u gradiću Edsbyn, počinje priča o Minecraftu i njegovom tvorcu. Dok su se druga deca igrala u dvorištu tokom raspusta, pomalo povučeni Markus Persson provodio je sate sa LEGO kockicama. Kada mu je bilo 7 godina, od oca je dobio svoj prvi kompjuter, Commodore 128, a sa samo 8 godina napisao je svoj prvi program.

Njegovoj vezanosti za kompjuter doprinela je i selidba u Stokholm, koja mu je otežala sklapanje prijateljstava, te se zbog toga još više posvetio svetu igrica. Kako su mu se povećavali problemi u svakodnevnom životu, svet kompjutera mu je pružao sve veću utehu. Njegovi roditelji su se razveli, što je ozbiljno uticalo na njegovu sestru i njega. Persson je u to vreme imao 12 godina.

Problemi u porodici su doveli do toga da nije ni završio srednju školu. Majka ga je naterala da upiše online kurs programiranja, što se kasnije pokazalo kao veoma mudar potez. Počeo je da “izbacuje” igrice, i sa 24 godine zaposlio se po prvi put, u kompaniji Midasplayer.

Postao je prijatelj sa Jakobom Porserom, sa kojim je počeo da pravi video igre. Ubrzo je prešao u firmu Jalbum. Tu je započelo njegovo interesovanje za igre u kojima mogu da se sakupljaju materijali, i prave razni predmeti.

Ono što danas znamo kao Minecraft, Persson je po prvi put postavio na internet, na gejming portal TIGSource, 2009. godine.  Iako ovo nije bila prva igra ovog tipa, pojavila se baš u pravo vreme, kada igranje igara preko interneta postajalo sve popularnije. Do juna 2010. godine Minecraft je beležio 400 preuzimanja dnevno, a koštao je 6 dolara. Pošto je igra počela da donosi zaradu, Persson i Porser su napustili svoje dotadašnje poslove, i osnovali su svoju firmu “Mojang”.

Često su problemi sa kojima se susrećemo u životu samo predgovor ili okidač, koji ljude od najvećeg očajanja dovodi do najvećeg uspeha.