Unapredite svoj rad sa Gmailom

Screenshot Gmail naloga

Unapredite svoj rad sa Gmailom

U jednom od naših ranijih tekstova smo vam pokazali kako da primenite oznake i filtere na svoju elektronsku prepisku. Danas vam donosimo još nekoliko saveta pomoću kojih možete da iskoristite pun potencijal Gmaila.

Promenite način prikaza mailova

Želite da promenite način na koji vam se prikazuje elektronska pošta? Za početak, kliknite na zupčanik u gornjem levom uglu Gmail ekrana, i odaberite Compact ili Comfortable način prikazivanja pristigle pošte. A ukoliko želite da se na jednoj strani prikazuje više poruka, ponovo kliknite na ikonu zupčanika, pa na Settings. Kada se otvori novi prozor, u General delu ekrana pronađite opciju Maximum page size, i podesite željeni broj poruka po strani.

Kada sve podesite, ne zaboravite da kliknete na Save settings, kako biste sačuvali to što ste podesili.

Koristite arhiviranje poruka

Možda u prijemnom sandučetu imate mnogo važnih poruka, i ne znate kako da ih organizujete. Koristeći savete iz našeg ranijeg teksta, napravite labele (oznake), kojima ćete označavati pojedine vrste poruka. Pošto napravite labele, obeležite sve mejlove koje ste pročitali i obeležili, a zatim ih arhivirajte. Arhiviranje će ukloniti poruke iz prijemnog sandučeta (inbox), ali ćete i dalje moći da pristupate tim porukama, klikom na neku od oznaka koje ste napravili (nalaze se u levom delu ekrana).

Arhiviranje možete da koristite i prilikom odgovaranja na poruku koju vam je neko poslao. Najpre morate da uđete u podešavanja Gmail naloga (klik na zupčanik, pa izbor opcije Settings), i da u General delu uključite prikazivanje dugmeta Send & archive. Ovo dugme, kao što verovatno naslućujete, omogućava arhiviranje poruke odmah pošto odgovorite na nju, tako da vaš inbox ostaje pregledan. Ako dobijete odgovor na tu poruku, opet će se pojaviti u vašem prijemnom sandučetu.

Povucite poslatu poruku

Koliko puta vam se dogodilo da ste poslali neku poruku, i u istom trenutku shvatili da niste poslali i prilog (sliku, tekst, video, rar ili zip fajl)? Možda ste primetili neku nezgodnu pravopisnu ili slovnu grešku? Pogrešno otkucan broj telefona? Verovali ili ne, Gmail ima rešenje i za to. Opet, dovoljno je da ponovo posetite Settings i General deo, u kom ćete da uključite opciju Undo send. Ova opcija odlaže slanje poruke (po početnim podešavanjima, 20 sekundi), i daje mogućnost da kliknete na undo, čime sprečavate da poruka bude poslata.

Izlogujte se sa svih računara na kojima ste ostali prijavljeni

Došli ste u školu ili kod druga, proverili poštu, i zaboravili da se izlogujete. Gmail vodi računa i o tome. Ako pogledate donji desni ugao ekrana vašeg Gmail naloga, videćete tekst koji započinje sa  Last account activity i link Details koji stoji ispod njega. Klikom na Details, otvara se prozorčić u kojem možete da se odjednom izlogujete sa svih uređaja (osim onog na kojem ste trenutno) na kojima ste ostali ulogovani.

Savladajte naprednu pretragu

Sećate li se našeg teksta o naprednoj Gugl pretrazi? Nešto slično važi i za vaše mailove. Recimo, želite da pronađete mail koji vam je poslao John Smith, u kojem ste pričali o Steam nalozima. Dovoljno je da u polje za pretragu (nalazi se u vrhu ekrana Gmail naloga) ukucate:

Steam from:”John Smith”

Na ovom linku možete da pronađete spisak svih parametara za naprednu pretragu.

Koristite Google Drive za slanje velikih fajlova

Želite da pošaljete fajlove čija ukupna veličina prelazi 25 megabajta?  Postavite ih na svoj Google Drive, i prosledite linkove onima kojima šaljete mail. Naravno, ne morate da koristite Google Drive – uvek možete da te fajlove postavite na neki od mnogobrojnih filehosting servisa, poput Dropboxa.

To bi bilo sve za današnje druženje. Postoji li neka Gmail veština koju koristite, a koju nismo pomenuli?