Socijalne veštine su veoma važne za odrastanje

Razvoj socijalnih vestina

Socijalne veštine su veoma važne za odrastanje

 

Kroz razne situacije koristimo socijalne veštine, kroz kontakt sa ljudima u prodavnici, na intervjuu za posao, svaka druga situacija zahteva od nas da koristimo naše socijalne veštine. Odgajanje dece sa jakim socijalnim veštinama je i više nego dobra ideja ako želimo da imaju uspešnu budućnost.

Više aktivnosti

Kada uključite decu u razne zabavne aktivnosti na taj način povećavate njihove društvene sposobnosti. Deca kroz igru komuniciraju sa drugom decom. Dajte deci prostor da se druže i igraju, tako mogu da osete malo više nezavisnoti i razviju veštine.

Mi kao roditelji jesmo zlatni primer deci kada je u pitanju socijalizacija. Uverite se da su vaše društvene interakcije pozitivne i pouzdane, pa će na taj način i deca pratiti vaš primer. Način na koji mi delujemo u društvu, kako razgovaramo, pokazaće deci kako treba da se ponašaju i razgovaraju. Deca uče od nas, iz tog razloga znamo da naše ponašanje ima veliki uticaj na razvoj njihovog ponašanja.

Ohrabrujte decu

Uvek budite pozitivni i ohrabrujući kada je u pitanju druženje. Pohvalite ih kada vidite da imaju manire i da su ljubazni prema drugoj deci. Ohrabrujte ih kada vidite da su odlučili da podele slatkiš ili igračke, recite im kako je to što rade zaista lepo i da ste ponosni na njih.

Radoznala deca

Deca su radoznala, stalno ispituju, primećuju nove stari, razlike i traže odgovore. Kada dođete u situaciju da ste zatečeni nekim pitanjem, nemojte to samo da prećutite. Sedite, razgovarajte sa detetom, objasnite mu, zašto dečak u žutoj majici sedi u kolicima u parku, objasnite mu zašto Ana ima tamnu boju kože a on ne. O takvim stvarima se razgovara, objašnjava deci i deca se uče da poštuju sve ljude podjednako i prihvataju različitosti. Što je jedna od veoma bitnih socijalnih veština. Prihvatanje različitosti i razumevanje istih.

Socijalne veštine nam pomažu da budemo snalažljivi, spretni, sposobni, smeli i vode nas kroz gotovo sve situacije u životu. Da li će vaše dete razviti dobre socijalne veštine i biti spremno za budućnost koja dolazi, najviše zavisi od roditelja. Budite uzor detetu, predstavite prave veštine, manire, razumnost, ljubav i poštovanje. Na taj način, deca neće postići ništa manje učeći od vas, mogu samo razviti druge veštine kojima će doprineti svojoj boljoj budućnosti i dobrobiti drugih ljudi koji će biti u njihovom okruženju.

Šta za vas znači razvoj socijalnih veština i da li imate određene metode pomoću kojih utičete na razvoj deteta?