Scratch – Programski jezik za decu

scratch-programski-jezik-za-decu

Scratch – Programski jezik za decu

Scratch - Programski jezik za decu clanak24aScratch je jedan od prvih programskih jezika koji je specijalno napravljen za decu uzrasta od 8 do 16 godina. U pitanju je online platforma koju su razvili studenti MIT (Masačusetski tehnološki institut), pre otprilike 13 godina.

Ovaj vizuelni programski jezik funkcioniše po principu slagalice. Jednostavan je za korišćenje jer se kodiranje vrši prevlačenjem i slaganjem blokova u radnom prostoru. Baš iz tog razloga nije potrebno prethodno znanje iz programiranja, pa je zato i namenjen najmlađim programerima. Program je dostupan u online i desktop verziji i potpuno je besplatan za korišćenje.

Ovaj edukativni programski jezik dostupan je na 50 različitih jezika uključujući i srpski jezik. Pomoću ovog programskog jezika možete stvarati animacije, igre, interaktivne priče i sve to podeliti sa ostalim korisnicima interneta.

Scratch - Programski jezik za decu clanak24bVelika baza uputstava i priručnika za učenje, pogotovo onih koji su u video formatu, pomoći će početnicima da veoma brzo savladaju osnove ovog programskog jezika. Za korišćenje ove platforme nije potrebno prethodno znanje programiranja, jer je Scratch programski jezik namenjen početnicima koji se prvi put susreću sa kodiranjem.

Scratch je i deo naše Smile školice. Zadatak ovog programa je da naše učenike pripremi za viši nivo programiranja, upozna sa osnovama kodiranja i prirodom programskih jezika. Putem ovog programa učimo naše učenike da budu kreativni i da međusobno sarađuju. To su osobine koje će im biti potrebne i u budućnosti.

Naša Smile školica edukuje učenike za samostalno programiranje pomoću Scratcha, tako da će oni biti u mogućnosti da sami izrađuju nove projekte van naših učionica. Oni koji bi da se sami okušaju u programiranju u Scratchu, mogu da posete zvanični sajt.