Saveti za otvaranje i održavanje Youtube kanala

Ilustrovana ruka klikće na Play dugme na filmskoj traci

Saveti za otvaranje i održavanje Youtube kanala

 

Mnogo ljudi se danas, sa manjim ili većim uspehom, oprobava u kreiranju Youtube kanala, ličnih video blogova i sličnog. Uzevši u obzir one kojima je pošlo za rukom da pridobiju naklonost publike kroz preglede, pratioce, prijatelje, a samim tim i slavu, može se zaključiti da su se svi oni pridržavali nekih pravila koja vode ka uspehu u ovoj oblasti. Ukoliko ste i vi razmišljali o kreiranju Youtube kanala, evo nekih predloga kako da to uradite na najbolji način.

Kreiranje YouTube kanala je jednostavno – samo otvorite glavnu stranu Youtubea, i kliknite na “Create account”. Bitno je da izaberete ime koje se lako pamti, koje asocira na sadržaje koje planirate da ovim putem popularišete, a da istovremeno bude lako čitljivo i upadljivo. Posvetite ovom koraku dovoljno vremena, analizirajte sve opcije, jer će vam to korisničko ime igrati veoma bitnu ulogu na Youtube sceni, a nećete moći da ga promenite u budućnosti, već samo da kreirate nove kanale pod tim nalogom koji će služiti istoj svrsi.

Kada kreirate vaš prvi video, odaberite temu o kojoj će se raditi tako da se odnosi na nešto o čemu ste već formirali snažno mišljenje i dovoljno ste upoznati sa tom materijom, kako bi utisak koji ostavite svojim prvim videom bio uverljiv. Takođe možete svoje posetioce obavestiti o budućim aktivnostima, kako njihovo interesovanje ne bi opalo i kako bi znali da ih očekuje još zanimljivih sadržaja. Najbolje je da kreirate unapred video čije objavljivanje možete zakazati, kako bi izbegli situaciju da zbog nedostatka vremena ili nekih problema ne objavite blagovremeno ili da kreirate nešto što je, zbog nedostatka vremena, urađeno loše i nepotpuno. Imajte na umu da je kvalitet uvek ispred kvantiteta, u ovom slučaju.

Kako biste dobili ideju, jer svima ponekad ponestane inspiracije, pogledajte šta to drugi rade na Youtubeu, ali pazite da pokupite samo ideje, nemojte ih kopirati. Trudite se da vaši snimci prate aktuelna dešavanja, i trudite se da pojednostavite stvari koliko god je to moguće.

Ukoliko ste u mogućnosti, poželjno je da investirate u kvalitetnu kameru. HD kvalitet je norma koja se postavlja u današnje vreme, pa bi zbog toga trebalo da obratite pažnju da vaša kamera ima rezoluciju preko 1280*720 piksela.

Veoma bitan korak je i biranje dobrih tagova, jer će to olakšati pronalaženje vašeg videa. Potrudite se da budete konkretni i precizni, kako bi suzili rezultate pretrage. Uz to, preporučujemo vam da svaki video koji postavite na YouTube podelite i na društvenim mrežama, poput Facebooka, Instagrama, i Twittera. Tako ćete povećati vidljivost vašeg kanala, i šanse da dobijete novu publiku.

Vidimo se na YouTubeu! :)