Resursi za pravljenje video igara

Screenshot sajta opengameart.org

Resursi za pravljenje video igara

Došli ste na ideju da napravite svoju igru. Odabrali ste jedan od mnoštva programa koji služe za to, savladali osnovne korake, napisali scenario i osmislili nivoe. Međutim, nedostaje ono najvažnije – slike, i zvuk. Ukoliko niste previše talentovani kad je reč o ilustracijama i komponovanju, ili jednostavno nemate mnogo slobodnog vremena da sve napravite baš onako kako ste zamislili, ne odustajte! Danas vam predstavljamo nekoliko načina da dođete do potpuno besplatnih resursa za igru koju pravite.

Open Game Art

Logo sajta opengameart.orgNa prvom mestu je definitivno najpopularniji sajt za grafiku i zvučnu podlogu za vaše igre. Open Game Art ima veoma bogatu i raznovrsnu bazu resursa, koju možete da pretražujete bilo iz glavnog nivoa (pomerite strelicu miša preko meni opcije Browse), bilo korišćenjem napredne pretrage. Za koji god način pretrage da se odlučite, na ovom sajtu ćete naći:

  • sprajtove (sličice likova i predmeta za 2D igre)
  • modele za 3D igre (neki su animirani, a neki ne)
  • pozadinske slike i pločice (tiles)
  • teksture
  • zvučne efekte
  • muziku
  • tematske pakete (muzika i grafika posvećeni jednoj konkretnoj temi – naučna fantastika, epska fantastika, II svetski rat, srednji vek, savremeno doba, i slično)
  • konceptualne ilustracije (crteži likova, pejzaža, borbi), koje možete da upotrebite kao uvod u vašu igru, ili prelaz između pojedinih delova (nivoa), ili kao deo završne animacije

Iako su svi resursi na ovom sajtu potpuno besplatni, nemojte da zaboravite da se odužite autorima, tako što ćete u Credits delu vaše igre da navedete čija ste dela koristili.

Game Art 2D

Logo sajta gameart2d.comSledeći na našoj listi je Game Art 2D. Iako se na ovom sajtu uglavnom nalaze resursi koji se kupuju, Game Art 2D sadrži i besplatne resurse – sprajtove i setove pločica za 2D igre, i sličice za korisnički interfejs u vašoj igri. Ako nameravate da napravite igru za pametni telefon ili tablet, mislimo da će vam resursi na ovom sajtu biti od koristi. Što se tiče navođenja porekla resursa i imena autora, na sajtu trenutno stoji obaveštenje da ne morate to da radite, ukoliko ne želite.

Kenney

Logo sajta kenney.nlKenney.nl je sajt sa kojeg potpuno besplatno možete da preuzmete tematske pakete sprajtova, pločica, 3D modela, zvukova, ali i ikonica potrebnih za korisnički interfejs. U većini slučajeva, u pitanju su jednostavniji sprajtovi, odgovarajući za one koji prave jednostavnije igre, i kojima ne smeta pixel-art izgled sprajtova i pločica.

Sithjester’s RMXP Resources

Ako nameravate da pravite 2D RPG, ovo je pravi sajt za vas. Autor sajta je postavio mnoštvo sprajtova koje možete da upotrebite za svoju igru. Što se tiče pozadina, na raspolaganju vam je nekoliko desetina pločica, a na vama je da ih spojite u ono što zamislite – planinski pejzaž, selo, grad, unutrašnjost zgrade, i slično.

Reiner’s Tilesets

Rajner Prokajn nije štedeo truda ni vremena da napravi sprajtove i 3D modele, koje možete da preuzmete sa njegovog sajta. Sprajtove možete da upotrebite za izometrijske 2D igre. Za razliku od većine do sada predstavljenih sajtova, ukoliko koristite neki od Rajnerovih radova u svojoj igri, to morate i da navedete.

Incompetech

Logo sajta incompetech.comZa sve one koji su do sad pretraživali internet za besplatnom muzikom, Kevin Meklaud verovatno nije nepoznato ime. A za one koji do sada nisu čuli za njega, reći ćemo samo da se radi o muzičaru koji je do sada komponovao preko 2000 numera, i veliki broj njih postavio na svoj sajt, odakle možete da ih preuzmete potpuno besplatno. I ne samo to – njegovu muziku možete da upotrebite za svoju igru, uz uslov da u Credits delu navedete Kevina kao autora muzike.

Nadamo se da smo ovim predlozima pomogli svim mladim (a i nešto starijim) programerima, koji su naumili da se bave programiranjem igara. :)