Proširena stvarnost

prosirena-stvarnost

Proširena stvarnost

Proširena stvarnost clanak17aSvako od nas je bar jednom poželeo da jednostavno dođe do informacija o nekom restoranu, umetničkom delu, ili predmetu za koji nismo sigurni kako se zove, a ni čemu služi. Ako imate računar i internet konekciju, do željenih informacija možete da dođete jednostavnom pretragom na Guglu. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, sve je više aplikacija koje obezbeđuju potrebne informacije putem proširene stvarnosti. Proširena stvarnost (engl. Augmented reality, skraćeno AR) predstavlja takav spoj fizičkog i digitalnog sveta, u kojem digitalni elementi (slika, tekst, animacija ili zvuk) dopunjavaju fizički svet. Dovoljno je da kameru Vašeg uređaja uperite ka onome što Vas zanima, a odgovarajući program  će uraditi ostatak posla.

Iako deluje kao još jedna tehnološka novotarija, AR svakako može biti od koristi u primerima koje smo naveli na početku teksta. Zamislite da se nalazite pred nekom istorijskom znamenitošću, ali da o njoj ne znate mnogo toga. Ako usmerite kameru Vašeg pametnog uređaja ili laptopa ka toj znamenitosti, adekvatna aplikacija može da pruži dodatne informacije o njoj – na primer, kada je sagrađena, ko ju je sagradio, zašto je poznata, koje su istorijske zanimljivosti vezane za nju, i tome slično.

Druga primena AR može biti da pruži informacije o restoranima ili hotelima u Vašoj blizini – samo pokrenite geolokaciju na pametnom uređaju, i usmerite ga u bilo kom pravcu, a odgovarajuća aplikacija može da pruži informacije o udaljenosti i kategoriji restorana ili hotela, kao da prikaže ocene ranijih korisnika tih istih restorana ili hotela.

Našli ste se u inostranstvu, i želite da prošetate sami, a niste sigurni šta piše na putokazima? AR aplikacije i tu mogu biti od pomoći – usmerite kameru Vašeg mobilnog telefona ili tableta ka putokazu, i dobićete prevod.

Ukoliko volite da posmatrate noćno nebo, postoje i AR aplikacije koje mogu pomoći pri prikazivanju sazvežđa i položaja planeta u trenutku u kome koristite aplikaciju, vodeći računa o Vašoj geolokaciji.

Niste sigurni kako bi se određeni nameštaj uklopio u Vaš dom? Postoje AR aplikacije čak i za to. Usmerite kameru pametnog uređaja u bilo koji kutak Vašeg doma, i videćete da li se neki komad nameštaja uklapa u ostatak enterijera.

Pored ovih, postoje i aplikacije sa mnogo ozbiljnijim primenama. Na primer, onima koji se bave arhitekturom mogu biti od koristi aplikacije koje prikazuju kako će neki njihov projekat (most, zgrada) izgledati u stvarnosti, i to baš na mestu na kojem bi trebalo da se izgradi, zatim, da li je izgled objekta primeren okruženju i slično. A ako volite Minecraft, predlažemo da pogledate sledeći video.