Programi za video montažu

Video montaža

Programi za video montažu

Ako imate svoj YouTube kanal, i na njega već postavljate svoje klipove, pretpostavljamo da će vam programi sa naše liste biti poznati. Međutim, ukoliko se do sada niste upuštali u video montažu, pogledajte odakle možete da počnete.

Adobe Premiere Pro

Logo programa Adobe PremierePrvi program na našoj listi, Adobe Premiere Pro, predstavlja jedan od najpopularnijih programa za obradu video snimaka. Ovaj program pruža sve ono što je potrebno budućim filmadžijama – rad sa više video trekova, mogućnost razdvajanja slike i zvuka, dodavanje jednostavnijih efekata, mogućnost rada sa mnoštvom popularnih formata (AVI, MP4, WMV, MP3, WAV, i slično), izbor konačne rezolucije klipa, i još mnogo toga. U pitanju je komercijalni program (njegovo neograničeno korišćenje se plaća), ali sa zvaničnog sajta možete da preuzmete probnu verziju ovog programa, i oprobate se u montiranju video snimaka.

Preporučenu konfiguraciju za nesmetan rad u ovom programu, možete da pogledate na ovoj adresi.

Vegas Pro

Logo programa Vegas ProDrugi program koji vam danas predstavljamo, Vegas Pro, je program koji često preporučuju početnicima. Zašto? Najviše zbog toga što je intuitivan za rad, pa oni kojima je ovo prvi susret sa Vegas Proom, neće imati problema da se snađu u njemu. Kao i Adobe Premiere, i Vegas Pro pruža mogućnost rada sa više video trekova, dodavanje efekata u video i zvučni deo klipa koji obrađujete, eksport montiranog klipa u neki od najčešćih video formata, kao i kreiranje DVD menija. Vegas Pro je takođe komercijalni program, ali, kao i Adobe Premiere, sa zvaničnog sajta možete da preuzmete probnu verziju (30 dana probnog korišćenja), i vidite da li u njoj možete da montirate ono što ste zamislili.

Vegas Pro nije previše zahtevan kad je reč o potrebnoj konfiguraciji, a detalje možete da vidite na zvaničnom sajtu.

Pinnacle Studio

Logo programa Pinnacle StudioJoš jedan program sa kojim se početnici dobro snalaze – Pinnacle Studio. Ono što ovaj program čini dobrim izborom za one koji do sada nisu eksperimentisali sa video montažom, jeste izuzetna lakoća dodavanja efekata u klipove. Dovoljno je da pregledate biblioteku raspoloživih efekata, odaberete onaj koji vam se dopadne, i zatim ga prevučete na klip u koji želite da ga dodate. Zbunjuje vas mnoštvo video formata? Želite samo da napravite klip koji ćete da postavite na svoj YouTube kanal? Pinnacle Studio pomaže i tu – prilikom eksportovanja klipa, odaberite YouTube kao opciju, i rešili ste problem.

Kao i prethodna dva programa, i Pinnacle Studio spada u one čija se puna verzija plaća, ali i ovde postoji probna verzija.

Camtasia

Logo programa CamtasiaŽelite samo da montirate svoj gameplay video ili tutorijal, bez ikakvih suvišnih efekata? U tom slučaju, verovatno će vam odgovarati Camtasia. U pitanju je program koji prvenstveno služi za snimanje sadržine vašeg ekrana. Kada završite sa snimanjem toga što ste radili na vašem računaru, pokrenuće se jednostavan video editor, u kojem možete da kombinujete više video klipova, promenite zvuk, dodate jednostavne tekstualne efekte. Program je zaista jednostavan za upotrebu, a svi oni koji bi da ga isprobaju, mogu da ga preuzmu sa zvaničnog sajta. I ovaj program spada u komercijalne, ali i on poseduje besplatnu verziju.

Blender

Logo programa BlenderPored toga što u njemu možete da napravite 3D modele, animacije, pa čak i video igre, Blender možete da koristite i za video montažu. Međutim, za razliku od do sada predstavljenih programa, apsolutni početnici će verovatno imati poteškoća da urade ono što su zamislili. S druge strane, Blender je potpuno besplatan program, a na sajtovima kao što je YouTube možete da pronađete dovoljno tutorijala da savladate osnovne korake.

Lightworks

Logo programa LightworksLightworks je još jedan besplatan program za video montažu. Iako je besplatan, Lightworks nudi ono što se inače očekuje od programa za video montažu – rad sa video trekovima i mogućnost kombinovanja klipova, mogućnost dodavanja zvučnih i video efekata, kao i rad sa standardnim video formatima.

Čitajući naše današnje predloge, verovatno ste primetili da se neke osobine ponavljaju. Svi programi koje smo predstavili nude mogućnost rada sa video trekovima, dodavanje efekta, i eksport u neki od poznatih video formata. Ono što bi trebalo da vam pomogne pri izboru programa koji ćete da koristite, jeste način rada u svakom od njih, ali i to što želite da napravite radeći u nekom od njih. Pogledajte nekoliko tutorijala, isprobajte probne verzije, i odaberite onaj program koji vam najviše bude odgovarao. :)