Programi za pravljenje igara

programi-za-pravljenje-igara

Programi za pravljenje igara

programi-za-pravljenje-igrica-clanak39a

U jednom od prethodnih tekstova smo vam ukazali na ono što bi trebalo da znate ukoliko želite da pravite svoje video igre. Danas ćemo da vam predstavimo nekoliko besplatnih programa koje možete da koristite za programiranje igara. Njihova najveća prednost u odnosu na slične programe je ta što ne morate da poznajete nijedan programski jezik da biste napravili igru koju želite, pošto je programiranje uglavnom vizuelnog tipa. Međutim, ukoliko želite da napravite igru poput GTA V, ili želite da napravite svoju multiplayer 3D igru, morate da poznajete neki programski jezik.

Clickteam Fusion 2.5

programi za pravljenje igrica clanak39bClickteam Fusion 2.5 predstavlja program pomoću kog možete da pravite 2D igre različitog tipa – platformske, borilačke, pucačine, point & click, i mnoge druge. Program nije previše hardverski zahtevan, i može da radi na nešto slabijim računarima, a podržava čak i starije verzije Windows operativnog sistema. Besplatna verzija, koju možete da preuzmete sa ovog linka, vam dozvoljava da igre koje napravite postavite na svoj sajt. Interfejs je na engleskom jeziku, ali ne brinite, na Jutjubu možete da pronađete mnogo tutorijala koji pokazuju kako se radi u ovom programu. Ako se ne snađete, ili vam tutorijali deluju previše komplikovano, uvek možete da dođete u Smile školicu, da zajedno naučimo kako da koristimo ovaj program.

Construct 2


clanak39dd
Još jedan program za pravljenje 2D igara različitog tipa. Interfejs ovog programa i programa Clickteam Fusion 2.5 su slični, tako da se relativno lako možete snaći u jednom od ova dva programa, ako ste prethodno programirali u drugom. Kao i kod prethodno opisanog programa, i ovaj program ima svoju besplatnu verziju, koju možete da preuzmete sa zvaničnog sajta. Besplatna verzija vam dozvoljava da svoju igru postavite na internet, dok puna verzija dozvoljava pravljenje igara za mobilne uređaje, Windows, Mac i nekoliko drugih platformi. Ukoliko ne volite ograničenja ovog tipa, uvek možete da preuzmete stariju verziju ovog programa, Construct Classic, koja je takođe potpuno besplatna, ali nema nikakvih ograničenja. Međutim, imajte na umu da je reč o nešto starijoj verziji, koja nema sve one opcije koje ima puna novija verzija programa. Construct 2 takođe nije previše zahtevan – radiće i na računarima koji imaju Windows XP operativni sistem, i nešto manje procesorske snage i RAM.

CraftStudio

programi za pravljenje igrica clanak39fCraftStudio je još jedan program koji vam omogućava da pravite igre. Međutim, za razliku od Clickteam Fusiona, i Construct 2, u CrafStudio programu možete da pravite i 2D i 3D igre. I to nije sve – igre pravite u saradnji sa vašim drugovima. Da biste to mogli da uradite, neophodno je da i vi i vaši drugovi istovremeno budete online, i da se povežete preko ovog programa. Program, kao i prethodna dva, ima svoju besplatnu verziju i verziju koja se plaća. Besplatna verzija vam dozvoljava da pravite web igre. Sve 3D modele pravite sami, unutar igre, a programiranje se odvija preko blokova, slično kao u Scratchu. Kad je reč o zahtevnosti ovog programa, autor tvrdi da može da ga pokrene svaki računar koji je kupljen u poslednjih 5 godina.

Game Builder Studio

programi za pravljenje igrica clanak39hGame Builder Studio je takođe namenjen pravljenju 2D igara, i dolazi u besplatnoj i plaćenoj verziji. Kao i kod prethodno pomenutih programa, besplatna verzija ima ograničenu funkcionalnost, ali ne toliko da ne možete da programirate svoju igru. Besplatna verzija vam dozvoljava da napravite internet verziju (flash ili HTML5) svoje igre. Da biste preuzeli besplatnu verziju, potrebno je da se registrujete. Programiranje se odvija preko postojećih menija, i ne morate da znate nijedan programski jezik da biste napravili igru u ovom programu.

Game Maker Studio

programi za pravljenje igrica clanak39jJoš jedan program za pravljenje 2D igara. Besplatna verzija ovog programa dozvoljava pravljenje igara za Windows. Programiranje igara se odvija preko menija, a napredniji korisnici mogu da se okušaju u pisanju skripti. Program će raditi i na računarima sa Windows XP operativnim sistemom, 512 MB RAM i grafičkom kartom koja ima bar 128 MB RAM.

IG Maker

programi za pravljenje igrica clanak39lIG Maker predstavlja program koji je prevashodno namenjen pravljenju 2D RPG igara, mada može da posluži i za pravljenje pucačina i platformi. Programiranje se odvija nešto drugačije od ostalih programa koje smo vam do sad opisali, mada i dalje nije potrebno da poznajete bilo koji programski jezik. I ovaj program ima besplatnu i verziju koja se plaća. Za razliku od prethodnih programa, IG Maker je nešto zahtevniji kada je reč o procesorskoj snazi – potreban vam je najmanje Intel Pentium 4 od 2,4 GHz. Više o programu možete da saznate na ovoj adresi.

Stencyl

programi za pravljenje igrica clanak39mPoslednji program sa kojim vas danas upoznajemo, je Stencyl. U pitanju je program koji služi za pravljenje 2D igara različitih žanrova (platforme, pucačine, tuče). Programiranje je najsličnije onom koje smo videli u Scratch programskom okruženju – za stvaranje programskih linija se koriste blokovi koda. I ovaj program ima svoju besplatnu verziju, i onu koja se plaća. Sa besplatnom verzijommožete da pravite igre koje ćete postaviti na internet.

Pre no što se odlučite za program koji ćete da koristite za pravljenje igara, predlažemo vam da pogledate nekoliko tutorijala za svaki od programa koje smo vam danas predstavili, kako biste mogli da vidite kako izgleda rad u svakom od njih. Kad se odlučite za jedan od programa, možete da krente sa učenjem programiranja. :)