Programi za pravljenje 3D igara

Screenshot rada u Unity editoru

Programi za pravljenje 3D igara

3D igre mogu da se prave na različite načine. Svaki put kada pravite 3D igru, možete da krenete od nule, i da sami programirate sve što je potrebno. Međutim, čak i među profesionalcima je malo onih koji to rade. Najčešće se koriste rešenja iz ranijih igara, kako bi se ubrzalo pravljenje igara, a veliki broj programera uglavnom koristi neki od postojećih editora, napravljenih posebno za stvaranje 3D igara. Danas vam predstavljamo neke od tih editora, u kojima mogu da se snađu i potpuni početnici.

Blender

Logo programa BlenderIako je prvenstveno namenjen za izradu 3D modela i animacija, Blender možete da koristite i za pravljenje jednostavnijih 3D igara. Na koji način? Najpre je potrebno da imate 3D modele koje ćete koristiti u vašoj igri. Možete da ih napravite ili preuzmete sa interneta. Kada vaše modele dodate u igru, otvorite logic editor, i definišite način kretanja glavnog lika u vašoj igri, načine kretanja protivnika, uslove za poraz i pobedu, fiziku, i sve ostalo što bi trebalo da postoji u vašoj igri.

Možda se pitate gde je u svemu tome kôd? Verovali, ili ne – nema ga. Sva logika igre se definiše kroz, pogađate, logic editor koji smo pomenuli. Zbog nedostatka kucanja kôda, Blender se možda neće svideti naprednijim korisnicima, ali ga svakako preporučujemo apsolutnim početnicima, pošto na ovaj način možete da shvatite o čemu sve mora da se vodi računa kada se pravi jedna 3D igra.

Da biste mogli da pokrenete i korisitte Blender, potrebno je da posedujete računar sa najmanje 32-bitnim dual core procesorom i 2GHz , 2 GB RAM, grafičku karticu sa najmanje 512 MB RAM, i rezoluciju od 24 bita i 1280*720 piksela.

Godot engine

Logo Godot enginaSledeći na listi je Godot engine, editor namenjen programiranju 2D i 3D igara. Godot engine vaš rad organizuje po scenama. Scena predstavlja skup elemenata koji se nalaze u vašoj igri – sprajtovi (u 2D igrama), 3D modeli, teksture, zvuci, skripte, ali i druge scene – zamislite nivo u nekoj igri, koji sadrži mnoštvo soba. Svaka soba je jedna scena, a sve sobe se nalaze u još većoj sceni – nivou koji pravite. Ovakav način organizacije elemenata vam omogućava da u svakom trenutku možete jednostavno da pronađete svaki od elemenata koji ste dodali u igru.

Kako se pravi igra u Godot engineu? Sve funkcioniše preko drag and drop metode, ugrađenih menija, i nodova. Naravno, možete da odete i korak dalje. Godot engine nudi mogućnost pisanja programskih redova u posebnom programskom jeziku koji je nalik programskom jeziku Python (i koji je u osnovi GDScript, programskog jezika koji koristi Godot engine).

Pored toga što je potpuno besplatan, veliki plus ovom editoru je i to što nudi mogućnost pravljenja igara za različite platforme – Windows, Mac, Linux, Android, iOS, i HTML5. Uz instalaciju koju preuzimate sa zvaničnog sajta, dobijate i biblioteku primera, koje možete da menjate, i sa kojima možete da eksperimentišete. A oni koji poseduju Steam nalog, instalaciju mogu da preuzmu i sa Steama.

Unity

Logo Unity editoraNema potrebe da posebno govorimo o ozbiljnosti Unity editora – dovoljno je da pogledate spisak igara koje su napravljene u njemu.

Na koji način se radi u ovom editoru? Pa, kao i kod ostalih editora pomenutih u ovom tekstu (a i onih pomenutih u našem tekstu o programiranju 2D igara), i ovde morate da pripremite resurse (assets) sa kojima ćete da radite – zvuke, 3D modele, teksture, slike – a potom i da ih importujete u Unity. Sve što importujete, Unity tretira kao objekat, sa odgovarajućim osobinama – koordinatama u svetu koji pravite, parametrima za veličinu, stepenom odbijanja svetlosti, i mnogim drugim osobinama.

Za razliku od Godot engina, gde niste morali da pišete skripte ako za tim nije bilo potrebe, programiranje igara u Unity Enginu nije moguće bez skripti. Unity nudi izbor između programskog jezika C# i JavaScripta, mada je većina tutorijala na internetu (pa i oni zvanični) rađena za C#.

Zašto bi trebalo da pokušate da koristite Unity? Prvi razlog je taj što na zvaničnom sajtu postoje detaljni tutoraijali, kako za potpune početnike, tako i za nešto naprednije korisnike. Sledeći razlog je asset store – mogućnost da preuzmete (besplatno, ili kupite) neke od resursa koji vam nedostaju u igri (mini-mapa, efekti eksplozija, 3D modeli, AI skripte za protivnike u vašoj igri, itd). Sledeći razlog – podrška za proširenu stvarnost i virtuelnu realnost. Zatim, tu je i mogućnost da napravite igru koja će moći da se igra na različitim platformama – Windows, PlayStation 4, XboxOne, Linux, Mac, Androd, WebGL, i druge. I na kraju – Unity je potpuno besplatan za korišćenje, sve dok vaša igra ne krene da vam donosi godišnje prihode od preko 100.000$.

Da biste mogli da pokrenete Unity engine, potrebno je da imate najmanje Windows 7 operativni sistem, i grafičku karticu koja podržava DirectX 9 ili DirectX 11. Što se tiče procesorske snage, raspoložive radne memorije, i memorije grafičke kartice, na zvaničnom sajtu stoji informacija da to zavisi od složenosti igara koje pravite – ako ima mnogo pokretnih objekata i efekata na ekranu, potrebno je i više memorije i nešto ozbiljniji procesor.

Unreal engine

Logo Unreal EngineaPoslednji editor koji vam danas predstavljamo je Unreal engine. Kao i Unity, i Unreal engine predstavlja editor koji koriste profesionalci – pogledajte koje su sve igre napravljene korišćenjem Unreal engina.

Unreal engine vam omogućava da, kada ga dovoljno dobro savladate, svoje igre razvijate veoma brzo, korišćenjem ugrađenih modula i AI rutina. Kao i Unity, i ovaj egine poseduje mogućnost povezivanja sa prodavnicom resursa (asset store) sa koje možete da preuzmete ono što vam je potrebno da biste napravili igru. Kao i kod Godot egina, nije potrebno da kucate programske redove da biste programirali svoju igru. Logiku u vašoj igri određujete korišćenjem Blueprint sistema, i nodova (malih blokova) koje sistem nudi.

Još jedna pozitivna strana ovog engina je veoma dobra podrška, i veliki broj tutorijala koji postoji na zvaničnom Unreal engine YouTube kanalu. Od ostalih dobrih osobina, pomenućemo još i mogućnost razvoja igara za različite platforme – Windows, PlayStation4, XboxOne, Linux, Android, Mac, HTML5, i druge – i to da je engine potpuno besplatan za koriščenje, sve dok vaša igra počne da vam donosi više od 3.000$ na svaka tri meseca.

Kad je reč o sistemskoj zahtevnosti, Unreal engine preporučuje rad na Windows 7/8 64bitnom sistemu, sa Quad-core Intel ili AMD procesoru (namanje 2,5 GHz), 8 GB RAM, i grafičku karticu koja podržava DirectX 11.

To bi bilo sve za danas. Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da načinite prve korake u programiranju naprednijih 3D igara. :)

Naslovna slika: YouTube screenshot – FPS Tutorial Series #01 Getting Started – Unity 5, by Yaseen Mujahid