Photoshop tutorijal – Slike u tekstu

photoshop-tutorijal-slike-u-tekstu

Photoshop tutorijal – Slike u tekstu

Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28aa

Danas ćemo vam pokazati kako da napravite ovaj zanimljivi efekat sa slovima. U pravljenju ove montaže, koristili smo Avengeance font, koji možete preuzeti sa ove adrese, klikom na sivo dugme na kojem pišeDownload. Po preuzimanju fonta, potrebno je da ga raspakujete koristeći program kao što je WinRar, ili 7zip, ili Peazip. Preporučujemo vam da font raspakujete na desktop, da biste ga jednostavnije pronašli.

Pošto raspakujete font, duplim klikom otvorite svaku od ponuđenih varijanti fonta, i kliknite na dugme Install, koje se nalazi u gornjem levom uglu. Kada instalirate svaku od ponuđenih varijanti fonta, pokrenite Photoshop.

Preko menija, klikom na opciju File, a zatim na opciju New, napravite novi dokument veličine 1280 sa 730 piksela, rezolucije 72 piksela po inču. Color mode je RGB color, 8 bit. Obojite novi dokument u crno, ili upotrebom bucket alata, ili kombinacijom tastera Alt i Backspace.

Odaberite Horizontal type alat (nalazi se u traci sa alatima, u levom delu ekrana), i ukucajte tekst Avengers. Za font izaberite Avengeance, regular, bele boje, a veličina fonta neka bude 65. Prilikom ukucavanja teksta, dodajte razmak posle svakog slova, kao na sledećoj slici.

Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28b

Klikom na fx u prozoru sa lejerima, dodajte Outer Glow efekat, sa sledećim vrednostima:

 • Blend Mode – Screen
 • Opacity – 75%
 • Noise – 0
 • Boja – #ffffbe
 • Technique – Softer
 • Spread – 12%
 • Size – 7px
 • Range – 50%
 • Jitter – 0%

 

Dok ste u prozoru sa efektima, kliknite na Bevel and Emboss efekat, i dodajte sledeće vrednosti:

 • Style – Outer Bevel
 • Technique – Smooth
 • Depth – 715%
 • Direction – Up
 • Size – 3px
 • Soften – 2px
 • Angle – 120
 • Use Global Light
 • Altitude – 30
 • Highlight mode – Screen, bela boja, opacity 75%
 • Shadow mode – Multiply, #454141, opacity 75%

 

Kada podesite sve vrednosti, kliknite na OK.

Sada je potrebno da preko Google pretrage pronađete slike koje ćete staviti u slova. Ukoliko želite da koristite iste slike kao i mi, preuzmite ih klikom na ime svakog od sledećih heroja: Captain America, Iron Man, Thor, Hulk, Black Widow, Hawkeye.

Kada ste preuzeli slike heroja, otvorite svaku od njih u Photoshopu. Najpre ćemo otvoriti sliku Kapetana Amerike, otključati osnovni lejer, a zatim upotrebom crop alata ukloniti ostatak slike, tako da ostane vidljiva samo glava kapetana Amerike. Kada na slici ostane vidljiva samo glava Kapetana Amerike, prevući ćemo je u tab (karticu) sa tekstom, tako da se dobije efekat kao na sledećoj slici.

Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28c

Pošto je slika sa Kapetanom Amerikom prevelika, promenićemo joj veličinu. To radimo preko menija, odnosno, preko Edit > Transform > Scale. Pri vrhu ekrana će se pojaviti novi meni, u koji možete da unesete vrednosti za novu veličinu slike. U našem slučaju, odgovarajuća vrednost je 53% za visinu i širinu.

Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28d

Ovako smanjenu sliku Kapetana Amerike sada ubacujemo u slova, i to na sledeći način. Držimo CTRL i u prozoru sa lejerima kliknemo na lejer sa tekstom. Kada se oko teksta pojavi treperava linija, kliknemo na lejer sa kapetanom Amerikom, a zatim u dnu prozora sa lejerima kliknemo na ikonu za dodavanje maske (treća po redu, i podseća na crno-belu japansku zastavu).

Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28e

Ako ste sve uradili onako kako smo pokazali, trebalo bi da ste dobili ovakav efekat.

Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28f

U prozoru sa lejerima uklanjamo lanac koji stoji između lejera sa glavom Kapetana Amerike i maske. To radimo da bismo mogli slobodno da pomeramo glavu Kapetana Amerike, sve dok ne nađemo dobru poziciju za nju. Mi smo se odlučili za to da glava bude tako nameštena u okviru slova A, da se vide oba oka Kapetana Amerike.

Na isti način dodajemo i ostale junake, a masku za svaki od lejera sa junacima dodajemo na sledeći način. Pritisnemo i držimo taster Alt, pa u prozoru sa lejerima prevučemo masku sa lejera sa Kapetanom Amerikom na lejer sa Iron Manom, a zatim pustimo taster Alt. Ponovimo postupak i za ostale junake, pri čemu svaku masku korigujemo po potrebi, upotrebom crne četkice.

 

Korigovanje maski

Ukoliko vam neka od slika heroja prelazi preko druge slike heroja, iz trake sa alatima odaberite Brush alat (osma po redu), ili pritisnite taster B, a zatim izaberite crnu boju. U prozoru sa lejerima kliknite na masku do slike koja prelazi preko ostalih. Usmerite miš preko delova slike koji prelaze preko ostalih slika, stisnite i držite levi klik, a zatim pomerajte miš, sve dok se ne uklone suvišni delovi slike. Ovaj postupak ponovite za svaku sliku koja prelazi preko ostalih slika.

Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28g
Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28h
Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28i
Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28j
Photoshop tutorijal slike u tekstu clanak28a

Kada postavite sve slike, najpre sačuvajte svoj rad kao PSD fajl, u slučaju da kasnije poželite da nešto promenite ili doterate. Ukoliko želite da svoj rad podelite sa drugima, preko Fejsbuka ili neke druge društvene mreže, preporučujemo vam da ga sačuvate u *.jpg ili *.png formatu.