Neobične online igre

Screenshot The Wiki Game

Neobične online igre

Verujemo da nema nijednog čitaoca našeg bloga, koji nije bar jednom posetio Vikipediju, ili koristio Guglov StreetView servis. Oba sajta veoma dobro služe svojoj svrsi – pomoću njih možemo da saznamo nešto novo, ili da posetimo mesta na kojima (još uvek) nismo bili. Međutim, to nije sve što možemo da uradimo sa ovim veb servisima. Na primer, možemo da ih koristimo i za online igranje. Krenimo najpre od Vikipedije.

The Wiki Game

Nismo sigurni o čemu je tačno razmišljao, kad mu je na pamet pala ova ideja, ali jedno je sigurno – Alex Clemesha, autor Viki igre, uspeo je da napravi nešto veoma zanimljivo. Igra vam zadaje dva nasumično odabrana članka na Vikipediji (na engleskom jeziku). Na vama je da od prvog članka, prateći samo linkove na Vikipediji, dođete do drugog koji vam je igra zadala. Ne zvuči preterano komplikovano, zar ne? OK, onda pokušajte da dođete od, recimo Mikija Mausa, do Keopsove piramide. :)

Na koje sve načine može da se igra ova igra? Najpre, tu je The Speed Race – cilj je da što pre dođete od prvog do drugog zadatog članka, bez obzira na to kroz koliko drugih članaka morate usput da prođete. Druga varijanta ove igre je The Least Clicks, koja traži najmanje klikova od prvog do drugog zadatog članka (uzgred, nama je bilo potrebno 6 klikova da od Mikija dođemo do Keopsove piramide). Pored ovih, postoji još nekoliko varijanti, ali vam ostavljamo da ih sami istražite.

Screenshot The Wiki Game Speed Race

Zašto bi trebalo da isprobate ovu igru? Jedan od razloga mogao bi da bude taj što tako uvežbavate sposobnost povezivanja. A drugi, na primer, taj što će vam igra možda ponuditi viki članak o nekoj temi koju ne poznajete dovoljno dobro. Jedina mana igre (uslovno rečeno) je ta što od vas zahteva poznavanje engleskog jezika.

A sad, da vidimo šta su to dovitljivi programeri i dizajneri napravili od Google StreetView.

GeoGuessr

GeoGuessr je sajt koji vas stavlja na neku od nebrojeno mnogo lokacija na našoj planeti, a na vama je da pogodite gde se tačno nalazite. Kako? Ako se nađete u nekom gradu, i nije toliko teško – samo čitajte šta piše na putokazima, radnjama, ili prepoznajte znamenitosti. Kad postanete sigurni da znate gde se nalazite, kliknite na mapu u donjem desnom delu ekrana (zumirajte sve dok ne dođete do mesta na kojem mislite da ste), a zatim kliknite na dugme Make a Guess. Pogađanje je, međutim, mnogo teže kada se nađete u nekoj nedođiji. Tada vam preostaje samo da pogađate. :)

Geoguessr Screenshot

Ono što ovaj sajt čini zanimljivim (pored osnovne ideje), je i to što imate mogućnost da pre početka igre odaberete koje lokacije dolaze u obzir – da li je to cela planeta (standardno podešeno), ili možda samo neka od najpoznatijih mesta na svetu. Ništa od toga? U redu, možda će vam svetske ili evropske metropole biti zanimljivije.

Ako vam nije jasno zašto bi trebalo da isprobate ovu igru, razlozi su manje-više slični onima koje smo pominjali kod The Wiki Game – razvijaćete svoju logiku, ali i moć zapažanja. Uz to ćete moći da vidite svoju planetu iz malo drugačijeg ugla – koliko puta ste imali prilike da se virtuelno prošetate australijskim ili azijskim drumovima?

Pursued

Screenshot Pursued

 

O, ne! Kidnapovali su vas, i odveli ko zna gde! Na svu sreću, uspeli ste da pobegnete, ali niste sigurni gde se nalazite. Ovo je zaplet još jedne Google StreetView igre, Pursued. Za razliku od prethodno pominjanog GeoGuessr, Pursued vas uvek stavlja u neki od većih svetskih gradova. Na raspolaganju vam je ograničeno vreme da pogodite gde se tačno nalazite, a postoji 15 nivoa / gradova koje treba pogoditi. Za one kojima ovo nije dovoljan izazov, igra nudi mogućnost otežavanja – pored grada, potrebno je da pogodite i ulicu u kojoj se nalazite.

StreetView zombiji

StreetView Zombies

Za kraj smo ostavili jednu neobičnu ideju. Pretpostavljamo da svi znate šta su zombiji. Na sajtu nekadašnjeg Google Creative Lab programera, Mike Lachera, možete da vidite kako izgleda kada se zombiji kombinuju sa Google StreetView. Nije previše edukativno poput naših prethodnih predloga, ali jeste kreativan način upotrebe StreetView servisa. :).

To bi bilo sve za današnje druženje. Nadamo se da su vam se dopali naši predlozi.