Moje zahvalno dete

Zahvalnost

Moje zahvalno dete

Zahvalnost nije samo odraz lepog vaspitanja i kulture, kroz zahvalnost učimo da cenimo svet i ljude oko sebe. Zahvalnost nas uči da budemo zadovoljni i da uživamo u životu. Iz tog razloga razvoj osećanja zahvalnosti je važna životna lekcija koju svako dete uz pomoć roditelja treba da savlada.

Usvajanje pravila lepog ponašanja koja se podrazumevaju u svakodnevnoj komunikaciji u školi i van nje, doprinosi tome da dete nauči da ceni ono što ima, uključujući i ljude oko sebe, pre svega članove porodice.

Naučite dete da izvor sreće nije nešto što dobijamo, već je to vrednovanje onoga što imamo. Da bi deca naučila da budu zahvalna pre svega vi kao roditelji morate biti model tog ponašanja. Jer ne možemo zahtevati od dece ono što mi sami ne posedujemo. Zato je bitno vežbati ovu vrlinu zahvalnosti, koja će vašem detetu dati zdravo razmišljanje, zdrav pristup životu, ljudima, uspehu i neuspehu.

Razna istraživanja pokazuju da sam čin zahvalnosti ima opipljive rezultate. Istraživanje je sprovedeno na 221 detetu , analizirani su učenici šestog i sedmog razreda koji su dobili zadatak da svakog dana tokom dve nedelje zapisuju po pet stvari zbog kojih su zahvalni. Nakon tri nedelje oni su pokazali mnogo bolje rezultate u školi i veće zadovoljstvo svojim životom u poređenju sa decom koja su imala zadatak da svakog dana zapišu pet stvari koje im smetaju.

Kod razvijanja osećaja zahvalnosti, najvažnija su mala, svakodnevna dela. “Iskažite zahvalnost mužu. Zahvalite svojoj deci”.“Roditelji kažu, “Zašto bih im zahvaljivao za ono što im je dužnost da urade, kao što je sređivanje njihove sobe?” Međutim, upravo tako deca usvajaju tu ideju, i kasnije počnu i sami da je primenjuju”.

Razvijati osećaj zahvalnosti kod dece je zapravo lakše nego kod odraslih. “Kako starimo, sve više usvajamo filozofiju “tante za kukuriku”. Deca imaju prirodnu sklonost ka zahvalnosti i često sama nauče roditelje zahvalnosti više nego što roditelji nauče njih.” Slažete se?