Meet and Code – Arduino radionica

skolica-programiranja-smile-jagodina-meet-the-code-26

Meet and Code – Arduino radionica

TechSoupBalkansLogo
meet_and_code_logo_rgb

Meet and Code je udruženje koje ima za cilj da približi deci i mladima uzrasta od 8 do 24 godina, IT svet i programiranje. Svi događaji ovog udruženja su osmišljeni tako da pokažu mladim ljudima koliko je programiranje ustvari zabavno i na koji način im može pomoći u ostvarivanju i primeni nekih ideja koje imaju. Još jedan od ciljeva jeste da nauče kako tehnologija funkcioniše, na koji način IT utiče na našu svakodnevnicu. Ovakvim događajima omogućavamo deci i mladima da upoznaju širok spektar tehnologija, digitalnih tema i kreativnog programiranja, kako bi bili ohrabreni da nastave svoje istraživanje samostalno, a najpre da im se podigne interesovanje ka IT sferi.

Arduino je open-source platforma za kreiranje elektro prototipa koja svojim programskim paketom nudi veliku fleksibilnost i jednostavnost za korišćenje. Kako je Arduino open-source platforma, dozvoljeno je njeno deljenje i preuređivanje u svrhu kreiranja novih platformi koje su međusobno kompatibilne. U osnovi, sve Arduino pločice sastoje se od mikrokontrolera koje komuniciraju sa računarom i preko koje ustvari zadajemo komande, programirajući šta želimo da naš Arduino mikrokontroler izvršava. Zato je ova platforma uvek interesantna za rad, jer daje bezbroj mogućnosti.

Na dosadašnjim Arduino radionicama, deca su se upoznala sa Arduino mikrokontrolerom, načinom povezivanja sa senzorima, i načinom njegovog programiranja, merama predostrožnosti tokom rada sa Arduino mikrokontrolerom, i načinom održavanja i skladištenja komponenti.

Školica programiranja Smile je odabrana kao adekvatna za realizovanje Meet and Code projekta, pa smo shodno odobrenim sredstvima za nabavku komponenata, organizovali Arduino radionicu 6. oktobra, u Jagodini, u okviru nedelje programiranja. Ovoj besplatnoj radionici prisustvovalo je 25 deteta uzrasta od 8 do 16 godina, koji su bili podeljeni u tri grupe.

Cilj radionice je bio da se deca upoznaju sa programiranjem na interesantan način, gde su rezultati odmah vidljivi, što se i pokazalo kao efektivno zbog pitanja da li će se opet održavati ovakve radionice i gde mogu nabaviti materijal da kod kuće nastave sa idejama koje imaju. Na samom času su bili jako kreativni, pa su uspeli da isprogramiraju kontroler da zvučnim signalom odsvira tematsku muziku iz filma Ratovi zvezda, kao i Pirati sa Kariba.

Drago nam je da je Arduino radionica uspešno realizovana i da smo postigli cilj koji smo imali.

Atmosferu pogledajte u nastavku na fotografijama i videu.