Kako napraviti jaku šifru

kako-napraviti-jaku-sifru

Kako napraviti jaku šifru

Kako napraviti jaku šifru clanak5aVećina ljudi pravi veliku grešku koristeći za šifre imena članova porodice, imena kućnih ljubimaca, datume rođendana, godišnjica, pa čak i proste šifre poput 123456, abc123, qwerty i sl. Ovakve šifre su sve samo ne bezbedne, jer je dovoljno da Vas neko malo bolje upozna i sazna informacije o Vama koje mogu biti neka od Vaših šifri za mail, neki forum ili još gore, za Vaš online pristup bankovnom računu.

Za jaku šifru Vam nije potrebna nikakva posebna obuka, samo je potrebno da promenite način razmišljanja. Šifra koju je teže razotkriti bi trebalo da sadrži 8-12 znakova, koje čine mala i VELIKA slova, specijalni znakovi (!#$%&) i brojevi.

Evo nekih metoda kako možete da kreirate poprilično jaku šifru:

Na mom kompjuteru je instaliran Windows 7 Ultimate 32bitni.

 

Ako pogledate ovu rečenicu, iz nje izvadite prva slova svake reči, i brojeve, a zatim ih upišete tako da pazite i na veličinu slova, dobićete poprilično jaku šifru, koju vrlo lako možete da zapamtite pamteći ovu prostu rečenicu. Dobijena šifra je: NmkjiW7U32b.

Drugi mogući način za kreiranje jake šifre bi bio oslonjen na podatke o kojima smo pisali na početku teksta, ali u malo izmenjenom obliku. Recimo da imate troje dece: Jovanu, Miloša i Slavišu, i da su njihovi datumi rođenja 15. maj, 17. oktobar i 13. januar. Da biste dobili jaku šifru, potrebno je da uradite sledeće:

Kako napraviti jaku šifru clanak5b– odvojite prva dva slova od svakog imena: JoMiSl
– spojite datume: 151713
– spojite ova dva i dobićete svoju novu šifru: JoMiSl151713

Dobijenu šifru možete ojačati na razne načine:

– ukrštanjem slova i brojeva, ali u obrnutom redosledu: Jo13Mi17Sl15
– ubacivanjem specijalnih znakova i brojeva umesto slova: J0M1$l151713

 

 

Naravno, uvek možete smisliti neki drugi način koji možete lako da zapamtite, jer koliko su ovakve šifre teške za otkrivanje, toliko će biti teške i da ih se setite ukoliko ih zaboravite.

Šta mislite, koliko bi nekome trebalo da provali ovakvu šifru?