Kako da naučite da programirate

Programerka

Kako da naučite da programirate

Možda vam programiranje deluje kao bauk, ali kad jednom zađete u tu oblast, videćete da može da bude veoma zabavno, a pre svega i korisno. Ukoliko planirate da se oprobate u ovoj oblasti, evo nekih saveta koji bi vam mogli biti od koristi.

Prvi korak svakako mora biti izbor programskog jezika koji želite da naučite, a da biste odabrali pravi programski jezik, morate da odlučite šta je to što tim jezikom želite da napravite. Na primer, ukoliko želite da stvarate igre, možete da krenete sa učenjem programskih jezika kao što su C, C++ ili C#. Učenje ovih jezika jeste možda nešto teže za početnike, ali će vam pružiti dublje razumevanje programiranja i samog funkcionisanja računara. Sa druge strane, ako želite da pravite web ili mobilne aplikacije, oprobajte se sa Java ili JavaScript programskim jezicima. Za apsolutne početnike preporučujemo Python, veoma moćan i svestran jezik koji se koristi na više različitih platformi. Pored pomenutih, postoji mnoštvo drugih jezika, pa se bez ustručavanja upustite u istraživanje onog koji najviše odgovara vašim interesovanjima.

Kada ste suzili vaš krug interesovanja, na red dolazi izbor izvora iz kog ćete doći do znanja iz ove oblasti. Prva preporuka je svakako upis u neku školu, koja će vam osim potrebnog znanja obezbediti i odgovarajuću diplomu, koja će vam dobro doći kod budućih poslodavaca. Danas nam je na raspolaganju i više online akademija, a možete se oprobati i sa besplatnim alatima koje pružaju Google ili Mozilla. Uvek možete pokušati i sa online tutorijalima, jer postoji puno web sajtova koji pružaju besplatne lekcije, na primer The Khan Academy ili Codecademy.

Za koji god vid učenja da se opredelite, od pomoći može da vam bude i neka dobra knjiga iz programiranja. Potrudite se da pronađete knjigu u kojoj postoji mnogo primera. Pokušajte da malo promenite programske redove u primerima, tako što ćete uneti svoj kôd. Možete da pratite i menjate i neke primere sa interneta, kako biste zaključili kako sve to zapravo funkcioniše. A kad malo bolje savladate teoretski deo, probajte da neku svoju ideju sprovedete u delo, jer ćete tako najbolje da vidite koliko ste razvili svoje veštine, i da li ste spremni da pređete na nešto zahtevnije.

Najvažnije je da budete uporni, da vežbate svakog dana, da stalno sebi postavljate nove izazove, i u tom slučaju uspeh neće izostati!