Digitalno roditeljstvo

digitalno_roditeljstvo

Digitalno roditeljstvo

Roditeljstvo danas je mnogo složenije nego što je to bilo za prethodne generacije. Sa razvojem interneta, mobilnih telefona i drugih oblika tehnologije, ne samo da postoji više razloga za razmišljanje već je i brži tempo promena.

Društvene mreže su konstantno aktivne a nove aplikacije se svakodnevno pojavljuju. Nemoguće je kontrolisati i pratiti sve.

Ipak, kada izgleda da je lakše dići ruke od svega, najbolja stvar je naučiti što više i naoružati se znanjem. Lista zabrinutosti digitalnih roditelja je duga, ali neke osnovne informacije i savete možete pročitati u nastavku teksta.

Dok su deca mala lako je upravljati njihovim korišćenjem tehnologije, jer svakako, već držite budno oko na njima zbog drugih razloga njihove bezbednosti. Najveća zabrinutost za naše mališane jeste količina kvalitetnog vremena koje mogu dobiti korišćenjem tehologije. Pasivno vreme pored ekrana jeste gledanje televizije, video zapisa ili filma, bilo na velikom ekranu ili na nekom uređaju. Interaktivno vreme pored ekrana jeste u vidu igranja video igrica ili istraživanje aplikacija.

Konstruktivno vreme pored kompjutera je vreme utrošeno na dizajniranje veb stranica, pisanje digitalne muzike, kodiranje i još mnogo drugih kvalitetnih aktivnosti. Svaka od ovih aktivnosti je različita, to je očigledno.

Sa decom je bitno razgovarati o tome šta oni rade na internetu, šta gledaju, i pokušajte da im objasnijte razliku između društvenih aktivnosti, strategijskih igrica, fitnes aktivnosti, produktivnog vremena i pasivnog vremena za opuštanje. Usmerite decu da razmisle o količini vremena koje provode pored ekrana i podstaknite ih da trebaju praviti pauze i fokusirati se i na druge stvari. Najbolji način je da sami organizujete njihovo vreme. Ipak, vi sami trebate biti model deci kako da organizuju svoje vreme. Jer deca gledaju i uče upravo od vas.

Pristup internetu

Kada deca imaju otvoreniji pristup internetu, stvari se malo zakomplikuju. Sada morate paziti na ono što čitaju, gledaju, ali i na njihovu interakciju sa drugima. Kako da ih sačuvate od čitanja neprimerenog materijala ali da im ipak date slobodu da istražuju teme koje su potrebne za školu?

Pristup internetu

Možete koristiti internet filter ili bezbedan veb pretraživač kako biste smanjili neprikladan sadržaj. Učite decu o bezbednim navikama pretraživanja, uključujući i preuzimanje datoteka ili otvaranje slučajnih linkova.

Mobilni uređaji

Mobilni uređaji i deca

Kada dete počne već samostalno da se vraća iz škole ili usput svrati do svog prijatelja, počećete da razmišljate o tome da nabavite mobilni telefon. Mobilni uređaji donose novi niz izazova jer je teže pratiti aktivnosti, a deca imaju mnogo prilika da pristupe internetu i društvenim medijima. Deca tada imaju mogućnost da komuniciraju, pretražuju internet kada vi niste u blizini. Najbolje je da na početku detetu obezbedite neki jednostavniji telefon. Uz razgovor o bezbednosti na internetu i društvenim mrežama, pratite njihove aktivnosti.

U današnje digitalno doba nije jednostavno ispratiti sve aktivnosti koje deca imaju tokom jednog dana. Ali, bitno je da razgovarate sa njima i da brinete o njihovom kvalitetnom vremenu. Kompjuter i internet mogu biti veoma korisni, ali, ukoliko se koriste na pravi način. Usmerite svoje dete da nauče kvalitetno da upravljaju vremenom koje provedu za kompjuterom, kada to nauče, postoji niz mogućnosti kako mogu dobiti mnogo više od obične zabave. A to su pre svega veštine savladavanja raznih matematičkih problema i dobra organizacija.