Detinjstvo na internetu – živeti onlajn

Deca na internetu

Detinjstvo na internetu – živeti onlajn

 

Digitalna tehnologija je već promenila svet, sve više dece širom sveta koristi internet, pa se samim tim i detinjstvo sve više menja. Mladi od 15 do 24 godine predstavljaju starosnu grupu koja je najaktivnija u digitalnom svetu ali, za njima ne zaostaju ni mlađe generacije. Smatra se da jednu trećinu korisnika interneta širom sveta čine deca i adolescenti mlađi od 18 godina.

Deca pristupaju internetu u sve mlađem uzrastu. Pristup internetu može biti prekretnica za neku decu jer im pomaže da ispune svoje potencijale. Dok digitalna tehnologija donosi deci mogućnost učenja i obrazovanja, posebno u udaljenim regijama.

Deca prate ono što i njihovi vršnjaci, dok roditelji treba da budu informisani šta je aktuelno i u skladu sa tim da usmeravaju dete na pozitivne sadržaje.

Iako većina dece koja koriste internet gleda na to kao na pozitivno iskustvo, mnogi roditelji su zabrinuti da udubljenost u ekrane dovodi do depresije kod dece i stvaranje zavisnosti od interneta. Međutim, više pažnje treba posvetiti na to što deca radne na internetu, a manje na to koliko su dugo na internetu, jer na taj na čin ćete zaštititi decu i pomoći ćete im da bolje koriste vreme na internetu.

Još od malih nogu deca su već u digitalnom svetu koji na vreme treba biti usmeren u pozitivnom smeru. Zato sa decom treba razgovarati o internetu, njegovom korišćenju i pristupanju. Kako bi upotreba interneta prerasla u razvoj i kvalitetno iskorišćeno vreme, možete dete upisati u našu školicu programiranja kroz koju deca uče programsku logiku, započinju prve korake programiranja i stupaju u digitalni svet svesni okruženja i raznih opasnosti i sadržaja koje trebaju izbegavati.

Zato je danas digitalna pismenost potreba koja može zaštiti i osnažiti decu.

Kroz školicu programiranja deca prepoznaju potencijal digitalnih alata, koji im pomažu da pristupe informacijama i pronađu potrebna rešenja. Deca koja uče kako da se ponašaju i kako da koriste internet su svesnija digitalnog okruženja. Uče kako da zaštite svoj digitalni identitet i kako da se predstavljaju onlajn svetu.

Takvu decu na internetu nije lako izmanipulisati, upućena su i odlično znaju da prepoznaju kvalitetan sadržaj i aktivnosti koje nisu bezbedne na društvenim mrežama.

Kako ćete vi usmeriti vašu decu i kada ćete podvući crtu zavisi od vaših stavova, uverenja, od starosti vaše dece i njihovog okruženja. Ono što je bitno jeste da pratite sadržaj koji deca prate kako biste bili u toku u kom pravcu se oni kreću, i ukoliko shvatite da neki sadržaj nije pozitivan za njih da ih na vreme usmerite u pravom pravcu. Ako vam je za to potrebna pomoć kontaktirajte nas ovde i saznajte kako stvari funkcionišu u našoj školi. Pišite nam u komentarima, rado ćemo komunicirati na ovu temu.