Besplatne ikone

Pokemon ikonice na sajtu Flaticon

Besplatne ikone

Dobili ste iznenadnu inspiraciju za najbolji sajt ili najbolju igru na svetu, sve ste lepo osmislili i grozničavo stavljali na papir, ili pribeležili uz pomoć nekog od njegovih digitalnih rođaka. Međutim, kad je trebalo da svojoj zamisli date neki opipljiv oblik, naišli ste na prvi problem. Nedostaje vam ono što će vašoj ideji udahnuti život – grafika (fotografije, slike, ikone). Imate sreće, jer ćemo vam u ovom tekstu pokazati na koje sve načine možete da dođete do jednog dela resursa – ikona – koji su vam potrebni da ostvarite svoju zamisao.

Crno-beli logo sajta IconFinderIconfinder

Iconfinder je sajt sa preko MILION najrazličitijih ikona. Potrebna vam je specifična ikona za neku od društvenih mreža? Iconfinder je ima. Potrebna vam je ikona ježa koji jaše konja? OK, toga nema na Iconfinderu, ali ćete tu ikonu teško naći i na Google pretrazi. Šalu na stranu, Iconfinder predstavlja sajt sa zaista bogatom bazom ikona različitih boja i veličina. Veliki plus mu je, barem po našem mišljenju, to što postoji mogućnost filtriranja rezultata po tome da li su ikone besplatne ili se plaćaju, da li je potrebno navoditi autora ili ne, i slično. Pored toga, sve ikone su grupisane po kategorijama, pa relativno jednostavno možete da pronađete ono što vas zanima. Naravno, dokle god imate razumne zamisli.

Dakle, kao mali rezime:

  • preko 1.000.000 ikona
  • besplatne ikone i one koje se plaćaju
  • crno-bele ikone, i ikone u boji
  • različite rezolucije i formati
  • mogućnost pregleda po kategorijama

Logo sajta IconArchiveIconArchive

Sledeći sajt na našoj listi je IconArchive. Poput IconFindera, i na ovom sajtu možete da pronađete kako besplatne, tako i one ikone koje se plaćaju. Iako mu je baza u poređenju sa IconFinderom skoro upola manja (oko 600.000 ikona),  IconArchive krasi solidan endžin za pretragu – ikone možete da pretražujete po boji, veličini, stilu, kategorijama, autorima, abecedno, ili da pretragu prepustite slučaju, i vidite šta će da vam ponudi sam sajt. Pored svega ovoga, tu je i mogućnost pretrage po tagovima. A kao i kod prethodnog sajta, i na IconArchive možete da pronađete različite veličine jedne ikone.

Karakteristike sajta IconArchive:

  • skoro 600.000 ikona
  • besplatne ikone i one koje se plaćaju
  • dobra pretraga (po boji, veličini, stilu, kategoriji, autoru, abecedno, nasumice)
  • različite rezolucije i formati
  • mogućnost ocenjivanja ikona

Logo sajta freepikfreepik

Sa bazom od oko 100.000 ikona, freepik se baš ni ne može nazvati pravom konkurencijom prethodno pomenutim sajtovima. Međutim, ono što mu daje prednost nad IconFinderom i sajtom IconArchive, jeste to što na njemu možete da pronađete i PSD fajlove, koje možete da koristite za svoje Photoshop montaže. Što se tiče ikona, u ponudi su mahom crno-bele ikone, razvrstane po kategorijama, na sličan način kao i kod prethodna dva sajta.

Logo sajta FlaticonFlaticon

Ako ste pokušali da preuzmete neku ikonu sa sajta freepik.com, možda ste primetili da vas je freepik preusmerio na flaticon.com, na kojem možete da izaberete boju svoje ikone. Flaticon nudi i mnogo više. Za početak, tu je baza od oko 220.000 ikona u boji, a po njihovim tvrdnjama, taj broj se svakog meseca uveća za 4.000 ikona. Ikone su uglavnom grupisane po paketima – na primer, u paketu Country flags, nalaze se 263 ikone, dok se u paketu Computer Security nalazi 30 ikona. Pored ovakvog načina prikazivanja ikona, možete da pregledate ili tragate za pojedinačnim ikonama, pregledate ikone konkretnih autora, ili ih pregledate po kategorijama ili tagovima.  Ukoliko pronađete neku koja vam se dopadne, i ako želite da je upotrebite na svom sajtu, vodite računa o tome da morate da navedete autora ikone.

Logo sajta FreeIconsWebFreeiconsweb

Poslednji sajt koji vam danas predstavljamo, freeiconsweb.com, nema preveliku bazu ikona – svega 1.800 pakova. Međutim, sve ikone su pregledno i smisleno organizovane po tematskim pakovima – tu su muzičke ikone, poslovne ikone, sportske ikone, mitološke ikone, i mnoge druge. Pored ovakve organizacije ikona, sajt vam nudi i mogućnost pretrage ikona po najčešćoj boji.

Ako ni na jednom od ponuđenih sajtova ne pronađete ono što želite, uvek vam preostaje napredna Gugl pretraga.

To su bili naši predlozi sajtova na kojima možete da pronađete ikone. Da li postoji neki sajt koji nismo naveli, a koji redovno koristite da dođete do zanimljivih ikona?