3D štampači

3d-stampaci

3D štampači

3D stampaci clanak10a3D štampači svakako nisu tehnološka novina, ali su tek u poslednjih nekoliko godina postali dostupni većem broju ljudi. Nekada su se koristili samo u industrijske svrhe, a danas možete da ih koristite za štampurezervnih delova za razne kućne aparate, ili za štampanje nedostajućih figura za igre kao što su šah ili mice.

Kako funkcionišu 3D štampači? Novije generacije 3D štampača stvaraju fizički predmet na osnovu 3D modela, koji možete preuzeti sa interneta, ili ga napraviti sami (u nekom od programa za 3D modeliranje, kao što su Blender, AutoCAD, Maya i slični). Samo štampanje teče tako što štampač slaže sloj po sloj plastičnog materijala, polazeći od donjeg dela predmeta koji štampate. Pored štampača koji štampaju u jednoj boji, postoje i oni koji to čine u više boja. Buduči da takvi štampači koriste nekoliko punjenja plastičnog praha, od kojih je svako u različitoj boji, oni su i mnogo skuplji od onih koji štampaju u jednoj boji. Takođe, postoje 3D štampači koji štampaju keramičke ili metalne predmete.

Pošto 3D štampači i kertridži sa plastičnim punjenjem najčešće koštaju preko hiljadu dolara, verovatno će Vam biti jeftinije da kupite ono što Vam nedostaje, umesto da ga sami štampate. Međutim, ukoliko Vam je potreban rezervni deo za neki aparat koji se više ne proizvodi, ili želite da proverite kako će u stvarnosti izgledati nešto što ste modelirali na svom računaru (recimo, maketa kuće koju ste sami dizajnirali), 3D štampa itekako može biti od pomoći.

Pored ovih jednostavnijih primena, 3D štampači se mogu koristiti i u mnogo ozbiljnije svrhe. Pogledajte sledeće snimke, i videćete na šta mislimo.