Nekoliko saveta za bolje prezentacije

Držanje prezentacije

Nekoliko saveta za bolje prezentacije

Sigurno ste do sad bar jednom držali prezentaciju na nekom od školskih časova. Verovatno ste počeli kao i svi ostali – prepričali ste lekciju ili temu koju je trebalo da prezentujete, razdvojili ste sve to na nekoliko slajdova, odabrali odgovarajuće ilustracije, i to je to. Dobili ste rad bogat tekstom i slikama.

Međutim, zapitajte se – da li ste se posle održane prezentacije osećali dobro? Da li je neko od vaših drugova ili drugarica pohvalio prezentaciju koju ste napravili i održali? Da li je možda pokušao / pokušala da vas kopira? Ili, da sva pitanja svedemo u jedno – da li je vaša prezentacija ostavila snažan utisak na one kojima ste je održali?

Ukoliko niste sigurni da je tako, ili ste sigurni da nije tako, pročitajte šta to možete da učinite da poboljšate svoje prezentacije.

1. Skicirajte svoju prezentaciju na papiru

Posmatrajte vašu prezentaciju kao film ili pozorišnu predstavu. Napravite (napišite) mali scenario i izdvojite glavne stvari koje bi trebalo da sadrži vaša prezentacija. Na primer, ako pišete prezentaciju o pingvinima, verovatno bi trebalo da pomenete kom rodu životinja pripadaju, gde žive, čime se hrane, kako odgajaju svoje mladunce, koji su im prirodni neprijatelji, i tome slično.

2. Ne preterujte sa tekstom

Jedna od najčešćih grešaka je da slajd stavite sve što imate da kažete na određenu temu. A na nju se nadovezuje i druga – da svojoj publici naglas pročitate to što ste stavili na slajd. Tako na jednom slajdu, pa na sledećem, pa na onom posle njega, i tako do kraja prezentacije. Sve je tu, niste ništa izostavili, ali ste uspeli da dosadite svojoj publici.

Nema potrebe da stvari sa slajdova čitate svojoj publici – to mogu i bez vas. Ili, da odemo korak dalje – nema potrebe da na svoje sladove stavljate toliko teksta. Publika je tu da bi vas slušala, a slajdovi su tu da sadrže suštinu onoga što želite da kažete.

3. Ne izostavljajte ilustracije

Da se nadovežemo na kraj prethodne tačke – vaši slajdovi bi trebalo da sadrže suštinu onoga što želite da kažete. A jedan od načina da vaša publika bolje prihvati to što im govorite jesu ilustracije. Svi već znamo za izreku da slika govori hiljadu reči. Zato bi trebalo da se potrudite da pronađete (ili napravite, ukoliko ste dovoljno vešti) sliku koja će zajedno sa vašom pričom da ostavi sjajan utisak na vaše slušaoce.

Naravno, kao i kod teksta, i ovde važi isti savet – ne preterujte sa ilustracijama.

4. Vodite računa o fontovima i bojama

Comic Sans? Možda za neke neozbiljnije prezentacije. Šarenilo? Možda za prezentaciju o papagajima, ili nekom karnevalu. Šalu na stranu, trudite se da u celoj prezentaciji koristite samo jedan font, kao i nekoliko boja. Na slajdovima na kojima ističete neke veoma važne stvari, koristite kontraste.

Na primer, neka pozadina tog slajda bude obojena drugačijom bojom (recimo, crnom) od dotadašnjih slajdova, a tekst belom bojom. Idealno je da taj tekst bude samo jedna reč, ili neka veoma kratka rečenica. Font može da bude i znatno veći od onog koji ste do tad koristili. Ili, da se pred vašim slušaocima najpre pojavi potpuno crn slajd, a zatim, sa zadrškom, i beli tekst, što nas dovodi do…

5. Animacije

Animacije su jedan od elemenata koji može da poboljša vašu prezentaciju. Najjednostavniji način animiranja prezentacija je dodavanje prelaza između slajdova. Standardni (defaultni) prelaz sa jednog slajda na drugi jeste trenutni prelaz. Predlažemo vam da umesto toga eksperimentišete sa pounuđenim animacijama prelaza – na primer, odaberite Fade, i podesite dužinu njegovog trajanja.

Ako želite da se pojedini delovi vašeg slajda pojavljuju onda kada je to potrebno u vašem prezentovanju, animirajte te delove. Na primer, pretpostavimo da jedan od vaših slajdova sadrži neko nabrajanje. Dalje, pretpostavimo da stavke koje nabrajate morate malo i da objasnite. Tu na scenu stupaju animacije – primenite ih na svaku od stavki koje nabrajate, pa ih klikom pozivajte onda kada dođu na red.

I ovde, kao i kod ostalih saveta, važi zlatno pravilo – ne preterujte. Previše animacija može da odvraća pažnju i da smeta onima koji su tu da bi vas slušali.

6. Radite na svom stilu prezentovanja

Nemojtedapričateprevišebrzonervoznodanematerazmakatačkenizareza. Udahnite duboko. Opustite se. Dozvolite vašoj publici da vas prati. Menjajte visinu glasa. Naglašavajte pojedine tačke. Šalite se sa svojom publikom. Gledajte ih u oči (a ne u paučinu u uglu učionice / sale). Ne zadržavajte se samo na jednoj osobi u publici (naročito ne samo na nastavnici / nastavniku). Postavljajte im pitanja. Ne dozvolite im da se uspavaju.

Na kraju krajeva, šta je najgore što može da se desi (osim da vam posle prezentacije kažu kako ste ispali glupi)? Pa i ako ne dobijete peticu, to ne mora da znači da je prezentacija bila loša. Možda samo nisu shvatili da ste neopevani genije. :)