Kako se prave fontovi?

Screenshot naslove strane sajta www.dafont.com

11 Sep Kako se prave fontovi?

Svako ko je bar jednom koristio neki program za obradu teksta (MS Word, Wordpad, ili samo Notepad), je sigurno u tom programu koristio onaj font koji mu se najviše dopada. Neki od fontova koje imamo na svojim računarima su zgodni da kucanje nešto dužeg teksta – lako se čitaju, slova su jasna, razmak između njih nije prevelik ili premali. S druge strane, neki fontovi su možda zgodni samo za naslove, logoe, postere, ali ne i za ceo tekst – oblik im je neobičan, i deluju pomalo neozbiljno sa stvari kao što su prezentacije ili blog postovi.

Fontova svakako ima mnogo, i verujemo da svako od vas ima svoje favorite. Međutim, da li ste se zapitali kako nastaju fontovi?

Profesionalni grafički dizajneri fontove najčešće prave pomoću programa kao što su Adobe Illustrator, FontLab Studio, Glyphs, Robofont, i FontCreator. Ukoliko ste početnik, dovoljno je da koristite programe kao što su InkScape i FontForge.

Prvi korak – slovo po slovo – pisanje!

Najpre ćete, pošto instalirate i pokrenete InkScape, u njemu da skicirate ili nacrtate bilo koje slovo, broj, ili znak, koji želite da bude ispisan vašim fontom. Jednostavnosti radi, preporučujemo vam da to bude slovo A. Kada budete zadovoljni izgledom svog prvog slova, sačuvajte ga kao SVG fajl, koji ćete nazvati onako kako se zove to slovo. Ovaj postupak ćete ponavljati za svaki karakter za koji želite da može da se ispiše vašim fontom.

Ako vam je ovakav korak previše složen, a posedujete pametni telefon sa dovoljno dobrom kamerom, evo drugog rešenja.

Pripremite prazan, beli list papira, i olovku, ili flomaster, ili marker, koji piše crnom bojom. Na listu papira ispišite sva slova vašeg fonta. Nije bitno da li se radi o ćirilici ili latinici, već samo da su sva slova – velika i mala – na papiru. Vodite računa da između slova ima dovoljno razmaka. Takođe, ukoliko se odlučite za latinicu, ne zaboravite slova koja ne postoje u našem pismu, ali se koriste u engleskom jeziku (q, w, z, y, x). Naravno, ukoliko želite da podržite i druge jezike (nemački, ruski, švedski…), moraćete da ispišete i slova za njih.

Osim slova, na drugom listu papira ispišite i brojeve, kao i sve znake koji se nalaze na tastaturi – !, @, #, %, i tako dalje.

A sad, telefon u šake, i slikajte svako slovo, broj, i znak posebno! Vodite računa o tome da bude dovoljno svetla, da je ceo list papira osvetljen u potpunosti, kao i da prilikom slikanja uslikate samo slovo, odnosno broj, ili znak. Ako malo i pogrešite, pa se na slici pored slova nađe još nešto, ništa strašno, samo upotrebite crop alat, kako biste uklonili suvišne delove onoga što ste uslikali.

Kada završite sa svim slovima, prebacite ih u svoj računar. Možete da ih stavite na desktop, samo pre toga pripremite poseban folder na desktopu, koji ćete nazvati, na primer, <strong>Slova</strong>. Poslednje što je potrebno da uradite je da svako slovo koje ste napisali / nacrtali ili uslikali, imenujete onako kako se to slovo zove. Ovo je važan korak, kojim ćete kasnije olakšati sebi rad.

Drugi korak – slovo po slovo – SVG!

Pripremili ste slova, brojeve, i znake koristeći InkScape? Odlično, pređite na treći korak.

Pripremili ste sve za svoj font slikanjem? OK, sledeći korak je da posetite Convertio. Prevucite slova sa svog računara na ovaj sajt, i pustite ga da iskonvertuje sve što ste pripremili. Kada sajt završi sa konvertovanjem, kliknite na download, i preuzmite vaša slova u SVG formatu.

Savetujemo vam da ova slova čuvate u posebnom folderu, koji možete da nazovete SVG. Ovaj folder smestite u isti folder u kojem su i fotografije vaših slova.

Treći korak – slovo po slovo – font!

Spremili ste SVG fajlove sa vašim slovima? OK, a sad skoknite do sajta FontForge, i preuzimte istoimeni program. Instalirajte FontForge, i pokrenite ga. U prozoru koji se bude otvorio, kliknite na New (pošto pravimo nov font).

FontForge - početni ekran

FontForge - postavljanje karaktera

Kliknite na slovo, broj, ili znak koji želite da dodate u vaš font, a zatim kliknite na File, pa na Import, i pronađite vaš folder sa slovima. Ovaj postupak ćete ponavljati za svako slovo, broj, i znak. Kada završite, ponovo kliknite na File, a onda na Generate Fonts. U novom prozoru, kliknite na Generate, i to je to!

FontForge - generisanje fontova

Za sve one kojima je jednostavnije da prate video uputstva, pogledajte kako da jednostavno napravite svoj font pomoću programa FontForge.

To bi bilo sve za današnje druženje. Vidimo se iduće sedmice. :)

Izvor naslovne slike: Screenshot, www.dafont.com