Kako da dete zavoli čitanje?

Čitanje deci

Kako da dete zavoli čitanje?

 

Dobra knjiga podstiče razvoj inteligencije, povezivanje govornog i pisanog jezika, obogaćuje rečnik, produbljuje maštu, doprinosi razvoju kreativnog mišljenja i usvajanju moralnih vrednosti. Ljubav prema knjigama se prenosi sa generacije na generaciju i svako dete može uživati u njima.

Ranije je čitanje bilo popularna aktivnost u kojoj su ljudi uživali u svoje slobodno vreme. Ukoliko naučimo dete da zavoli knjige, pružićemo mu osnovu za razvoj mnogih drugih veština. Sposobnost komunikacije i konverzacije se poboljšava a u školu će krenuti sa pozitivnim stavom prema knjigama.

Dok deca još uvek ne progovore izuzetno je dobro čitati im razne priče. Na taj način se podstiče razvoj govora. U tom periodu dok su deca još malena (bebe) treba im čitati priče koje su ilustrovane kako bi ih privukao vizuelni sadržaj a vašom gestikulacijom i promenom glasa i naglašavanjem bitnih događaja u knjizi, održaćete pažnju deteta i tako u njemu probuditi ljubav za knjigom. Kao i za sve drugo, ljubav prema čitanju se razvija.

Da li će dete biti ljubitelj knjiga ili ne zavisi od raznih faktora.

Bitan je izbor knjige, mala deca vole knjige koje privlače pažnju i koje mogu sa lakoćom da drže u rukama. Najbolje su tvrde slikovnice, živih boja sa jasnim i krupnim slikama. Isto tako slikovnice sa kratkim i rimovanim pesmicama predstavljaju odličan izbor. Kako bi se razvila navika na početku je bitno da čitanje bude obavezan deo svakog dana. To bi najbolje bilo praktikovati u večernjim satima, pred spavanje kada se dete umiri. Dete je tada opušteno i raspoloženo da sluša.

Dok vi čitate i dete razgleda slike, tako prati radnju i pamti tok priče. Ne mora čitanje biti striktno u isto vreme, ipak je bitna vaša procena kada je detetova pažnja najbolja. Lepo je kada dete samo počne da traži da mu se čita.

Uživite se u radnju priče, kako bi dete moglo da zamisli ljude, predele i događaje koje mu čitate. Nekada je dobro i izmišljati priče jer ako u tu čarobnu priču ubacite njegovu omiljenu igračku, najboljeg druga ili ljubimca dete će biti oduševljeno. Tako će želeti da čuje i nastavak priče i rodiće se ljubav koja se kasnije samo nadograđuje.

Na kraju bitno je i razgovarati o pročitanom, kako bi se i sposobnost komunikacije razvijala. Pitajte dete šta pokazuju slike sa svake strane, zastanite i pričajte o tome. Tako će se priča još bolje razumeti. Navedite dete da učestvuje i da počne da misli svojom glavom.

Budite primer. Deca oponašaju roditelje, vi ste im uzor, ako je dete okruženo knjigama i vi dosta čitate to će biti njegovo prirodno okruženje i spontano će i ono zavoleti.

Vi ste detetova najveća motivacija.

Čitanje knjiga deci