Inicijativa „Sat kodiranja”

inicijativa-sat-kodiranja

Inicijativa „Sat kodiranja”

inicijativa sat kodiranja clanak30aSvako ko je posle jednog pokušaja odustao od programiranja, reći će vam da je programiranje teško, da traži mnogo vremena, da se ne isplati, da se samo kucaju neka slova, brojevi, i nerazumljivi programski redovi, da je to samo za genijalce i štrebere, i ko zna šta još. Sa nekima od tih tvrdnji možemo da se složimo – programiranje ume da bude komplikovano, i ponekad ume da zahteva mnogo vremena, ali ne mora uvek da bude takvo. Uz prave učitelje, i prave materijale za učenje, svako može da napiše nekoliko jednostavnih linija koda. Što se tiče ostalih tvrdnji, sa njima se u koštac uhvatila fondacija Code.org, i to tako što je 2013. godine pokrenula inicijativu „Sat kodiranja” (engl. Hour of Code).

Cilj ove inicijative je jednostavno objašnjen u njenom sloganu – „Svako može da nauči” (da programira, prim. autora). Inicijativa je prevashodno okrenuta deci, sa željom da ih na jednostavan način, kroz igru i eksperimentisanje, uvede u programiranje i informatičke nauke. Značaj kampanje su prepoznale i velike kompanije, poput Gugla, Majkrosofta, Epla, i Amazona, pa su svojim donacijama i promocijama doprineli njenom uspehu.

Kako funkcioniše „Sat kodiranja”?

Svake godine, počev od 2013, početkom decembra organizuje se sat vremena programiranja. Za to vreme, svi učesnici – najčešće škole i njihovi učenici, ali ima i onih starijih (poput američkog predsednika Obame) – prave jednostavne programe. Programiranje je vizuelno, i svodi se na sklapanje blokova komandi. Deca zatim pokreću program jednim klikom, i gledaju rezultate svog programiranja. Sve greške (ako ih bude), se ispravljaju krajnje jednostavno – prevlačenjem pogrešnih blokova u kanticu.

inicijativa sat kodiranja clanak30bPo rečima autora kampanje, već u prvoj kampanji je ostvaren veliki uspeh. Učestvovalo je preko 20 miliona ljudi, iz oko 170 zemalja širom sveta, a učesnici su napisali preko 600 miliona linija koda. U ovoj kampanji učestvovala je i beogradska osnovna škola Branislav Nušić. Na ovom linkumožete da pogledate utiske malih programera ove beogradske škole.

I naša Smile školica programiranja je dala svoj doprinos ovoj inicijativi. Učestvujući u ovom programu, naši učenici su do sada napisali preko 3.500 linija koda.

Ako vas ove brojke nisu ubedile, pa i dalje mislite da je programiranje preteško, predlažemo vam da izdvojite par minuta da posetite ovu adresu, kako biste i sami proverili o čemu se radi, i kako sve izgleda.